Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

23 - 29 септември 2024

Винаги мисля за Отечеството

Никога съм му изневерявал и се съм стремял да му бъда полезен със силите и таланта си. Моето непрестанно учение и дългогодишната ми световна кариера в служба на културата ни са били и ще бъдат винаги в името на моята родна България, към която чувствам привързаността на син и гордост за издигането на нейния авторитет.

Оперният певец Борис Христов 

 

Отново не се чуха звуците на Отечеството

Със скандали завърши парламент 50. Депутатите окупираха трибуната… Историята ли ще си казва думата? Защо? И тя прави традиционните си отклонения. На дневен ред е петдесет и първият. Отново в океана от несъгласия и заклинания. А наследниците на Левски и Ботев? Днес и утре? Декларации, обещания, скандали. В парламентарната зала, или както я наричат «ковачницата на бъдещето», нотите глъхнат в звуците на Отечеството.  

След срамните сцени

Как може да се оцени работата на едно Народно събрание, което не произведе нищо освен скандали, грозни сцени, липса на уважение към институциите, нито успя да създаде правителство. С тези срамни сценки от последния ден в парламента с още една трета ще паднат гласуващите. Когато депутатите нямат отношение към институцията, в която хората са ги изпратили да работят, какво уважение чакат да има към тях от който и да било. Партиите ще могат да спечелят елементарно доверие, ако създадат мнозинство, основано на споделена отговорност и ясни цели. Това е решението, ако говорим за политическа логика и грижа за държавата. (Бившият вицепремиер Ивайло Калфин, тв Евронюз)

За кой ли път

Има риск България да загуби най-малко 2 млрд. лв. европейско финансиране заради това, че Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, както и актуализираната пътна карта за климатична неутралност, предупреди служебният финансов министър Людмила Петкова. Не можем да подадем искане за трето, за четвърто плащане, ако не изпълним две или три от инвестициите. По второто плащане може да се наложи да върнем част от средствата, получени по първото. В предложенията за промени в плана, освен осигурените с решение на НС 1 млрд. лв. за рекултивация, са планирани и 273 млн. евро, с възможност да бъдат предоставени още 204 млн. евро. Ако промените не се приемат, тези пари трябва да бъдат осигурени от националния бюджет, посочи финансвият министър.

Бавим енергийния преход

Въглищните централи загиват навсякъде в Европа. Затварянето им не е административно, а пазарно. На хората не беше обяснено откровено и ясно, че това е неизбежно. ТЕЦ-овете не са конкурентоспособни заради цената на въглеродните емисии. Картата за въглеродна неутралност няма никаква обвързваща сила и фактът, че не е приета от парламента, означава единствено, че не сме изпълнили някакъв ангажимент към Плана за възстановяване и устойчивост, който сами сме поели. Лошата комуникация и предизборният популизъм довеждат до това, че можем да загубим пари, но по-лошото е, че бавим целия енергиен преход. (Юлиян Попов, бивш екоминистър, БНР)

Живеем на заем

Ако останем без въглищните централи, ако изпълним всичко и вземем тези прословути пари, ставаме изключително раними по линия на нашата енергийна сигурност. В един момент може да се окаже, че не просто токът е много скъп, не просто газът е много скъп, а ги няма. Най-вероятно ще трябва да се откажем от тези пари, ако не искаме да загубим нещо много по-важно. Нашият икономически модел е сбъркан, живеем на заем и сме най-бързо топящата се нация в Европа. Може би е време да се преосмисли политическата система в България. Липсват ни политическа отговорност и хоризонт.(Икономическият експерт Кузман Илиев, «Неделя 150», БНР)

Призив за по-масово гласуване

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават, увери служебният премиер Димитър Главчев. Той призова българите «да гласуват с аргументи, за да може изборът да бъде с по-голяма представителност и да тежи повече». Ако се гласува по-масово, възможностите за тежестта на т.нар. изкривен вот са много по-малки. Целта на елиминирането на купения вот е да се повиши доверието на избирателите и тяхната увереност, че гласът им няма да отиде напразно, каза Главчев.

Предизборна хроника

Кампанията за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври започна в петък и ще продължи до 26 октомври, когато е денят за размисъл и агитацията е забранена. 

По закон кампанията се води само на български език.

На вота ще се явяват 19 партии и 9 коалиции. 

В страната ще бъдат разкрити 11 647 секции.

Броят на избирателите по списъци е 6 640 383 души. 

В 60 държави ще има задгранични избирателни секции.

Няма нагласа за радикална промяна

Организационният и мобилизационен ресурс на партиите е към своя край заради честите избори. Очаквам вяла кампания, без особено въображение, по-скоро инерционна. Липсата на намеса на ГЕРБ в хаоса на българската политика през последния месец е само по себе си стратегия. В момента никой не ги атакува истински. Присъствието на Доган в листите е в райони, в които ще има най-оспорвана битка. ДПС никога не е функционирала като политическа партия, а по-скоро като корпорация. Гласоподавателите на ДПС винаги са били част от особен обръч на база на традиционния вот, но и на местното влияние - структурата, която преразпределя. За първи път ясно ще видим не само влиянието на Доган и Пеевски в ДПС, но и митовете около това как работи организираният вот в тази партия.

Умората на партиите би била фактор за сформиране на следващо управление, защото и обществото няма нагласа за радикална промяна и би преглътнало доста странни коалиции, което може да доведе радикална управленска алтернатива(Политологът Христо Панчугов, БНР)

Възраждане за «възродителния процес»?

С искане за справедлив съдебен процес и ефективни присъди за виновниците за т.нар. възродителен процес призова в сигнал до Военно-окръжна прокуратура Делян Пеевски. В него се настоява за «установяване и проверка на фактите за събитията от 1984 г., както и за тези от 1989 г. и на по-късен етап, като при установяване на извършени престъпления, да се пристъпи към повдигане на обвинения по чл. 416, ал. 1 от НК за извършване на геноцид срещу българските мюсюлмани".

Призив за сдържаност и разум

Поздравявам Външната комисия в Народното събрание и парламента за приетата позиция за Северна Македония. Това е начинът България да се отнася по този въпрос. Ние в никакъв случай не трябва да слизаме на нивото, на което се развиха събитията и коментарите в нашата югозападна съседка. България трябва да проявява разумна позиция и призовавам всички български политици към сдържаност и разум. Все пак ние сме страна член на ЕС вече доста години и трябва да покажем много по-овладяно поведение, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк.

Без дебат 178 депутати приеха декларация, в която се посочваче България настоява да се възстанови прекъснатият от Скопие позитивен диалог със София, да спрат антибългарската кампания и провокативните изявления от страна на югозападната ни съседка. Заявява се и политическо намерение за довършване на коридор 8 от българска страна и се призовава РСМ да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености.

От нас се иска търпение, не трябва да изглеждаме агресивни, защото тактиката на колегите ни в РСМ е ние да бъдем виновни. Имаме договор за добросъседствои и никой не може да мръдне от негозаяви Бойко Борисов

В Северна Македония има политици, които откровено мразят България и българите. На всичкото отгоре, голяма част от тях са двулични, защото много удобно са си взели българско гражданство, коментира Слави Трифонов

Македонският премиер Мицкоски заяви, че ангажиментът за промени в Конституцията, за да бъдат вписани българите в нея, не са европейски ценности, а диктат. Той нарече решението за разделянето на евроинтеграционния процес на Скопие и Тирана "поредно лошо послание" към гражданите на РСМ и е категоричен, че Скопие няма да приема повече условия, които предполагат национални отстъпки без гаранции. 

Според председателя на опозиционната СДСМ Венко Филипче разделянето на Албания и РСМ е сериозно поражение за политиката на правителството и огромна катастрофа за бъдещето на гражданите.

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид унгарският премиер Орбан. 

Няма място за посредник

Въпросът се свежда до това дали управляващите в Скопие ще се опитат да вземат завоя, отказвайки се от предизборните си обещания, че няма да променят конституцията, или ще продължат да упорстват, застопорявайки РСМ като перманентен кандидат-членНа двустранните отношения е необходим период на позитивно политическо мълчание. Българските политици не бива да се поддават на провокации и да влизат в медиен диалог с управляващите в Скопие. На обидни квалификации отговаря професионално външното ни министерство. Заявката на Орбан е меко казано некоректно заявление на председателстващия Съвета на ЕС, защото не съдържа потенциал за по-нататъшни действия. В двустранните отношения между България и Северна Македония няма място за посредник. (Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, БНР)

Жалко е!

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред. Всеки път, когато те се подобряват, някой да започне да ги влошаваВ т.нар. френско предложение няма нищо лошо, ако Македония го приеме и върви напред. След изборите продължи антибългарската реторика в РСМ. 

Сърбия има интерес България и РСМ да са скаранипостоянноА после се наслагват и интересите на по-големите световни сили, които искат да има отворени и нерешени проблеми на Балканите.Просръбските структури използват всяка възможност споровете между Скопие и София да стават все по-големи. На македонската дълбока държава и на просръбските сили им е изгодно РСМ да не влезе в ЕС. ившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, «Хоризонт»)

Да запалим искрата на промяната

Изправени сме пред сложен набор от проблеми, които изискват нашето незабавно внимание и съгласувани усилия. Трябва да запалим искрата, която да разпали промяната. Това заяви президентът Румен Радев от трибуната на ООН пред лидери на повече от 130 държави. Основни теми в словото му бяха глобалната сигурност, климатичната криза, неравенството. По отношение на войната в Украйна Радев потвърди, че страната ни категорично осъжда войната, "довела до стотици хиляди жертви и огромни страдания". По думите му трябва да бъде насърчено и подкрепено всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна. Радев призова и за "незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, свободен достъп на хуманитарните конвои и освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас".

"Моята страна активно участва в политическия диалог със страните от Югоизточна Европа, водена от убеждението, че сигурността, стабилността и просперитетът на региона са от решаващо значение за по-широката регионална и международна устойчивост", посочи още Радев. И допълни, че България е поддръжник на европейския път на страните от Западните Балкани, но посочи, че "сериозно предизвикателство са новите изблици на подбуждане към омраза". 

Заедно със съпругата си Десислава българският държавен глава присъства на приема, даден от президента Байдън и съпругата му Джил в чест на държавните и правителствени ръководители и техните съпруги по случай 79-тата сесия на Общото събрание на ООН.

Българи извън борда

Най-закриляното малцинството в България не са ЛГБТИК, а свръхбогатите – този един 1% от гражданите, които «не си знаят парите». Да припомня фактите: пет души с най-високи заплати през 2023 г. са получили съответно 27,8 млн. лв., 27 млн. лв., 21,4 млн. лв., 17,5 млн. лв. и 16,8 млн. лв. Същевременно максималният осигурителен доход е в размер на жалките 3750 лв. Ако има допитване до народа, със сигурност отговорът ще е един: вдигайте смело осигурителния доход, за да няма хора под линията на бедност. Иначе част от българските граждани ще продължават да живеят в условията на 1924 г. Самодоволството от растежа на БВП, съчетано с некомпетентност и самочувствието на костюмарите от първия ред ан Народното събрание,остават доста българи извън борда на съвременността – до смъртта им. (Проф. Боян Дуранкев, из интервю в «Труд»)

Голямата ножица

Това е най-кошмарното. Затова не харесвам средните работни заплати, защото те са средно свинско със зеле. Едните ядат постно зеле, другите – месо. Има малка група, които получават високи заплати и те са ИТ специалистите. И какво друго правим? Внасяме работна ръка. Ама и те идват тук и после бягат на Запад. Има и обратна тенденция. Само за последните месеци от Германия са се върнали 11 хил. души. България не страда от безработица, защото няма хора. Страдаме от липса на висококвалифицирани кадри. Ще започнат повечехора да се прибират. Не е ли грехота магистър по икономика да кара такси. Казват ми, че в Лондон има магазини, в които няма елементарни стоки. И в Англия хич не е розово положението. 

Както Европа, така и България не сме богати на суровини. Затова е крайно време, ако искаме човечеството да го има, да седнем и да се разберем. Може да не се харесваме, може да имаме противоречия, но може да спрем тия ужасни войни. (Мика Зайкова, из интервю в «Телеграф»)

И «Цонево» пресъхва?

Въпреки че официалното име на язовир "Цонево" е променено от години, в сайта на екоминистерството той все още фигурира с първоначалното си наименование „Георги Трайков“. Разположен на р.Луда Камчия, югозападно от с. Цонево, той функционира от 1974 г. Основното му предназначение е промишлено водоснабдяване и напояване. Освен това е резервен водоизточник за Варна в случай на воден режим. Всеки месец от него се подава вода и към химическите заводи в Девня. Язовирът, който преди няколко години беше пълноводен, днес е почти пресъхнал. Общият му капацитет е 330 млн. куб. м, а сега водата в него епод 109 млн. Към 20 септември нивото е било до 33,15% от общия обем, а за критично се смята до 18% от него. (БГНЕС)

Важи за всички измамници

Имаме си вътрешен "Шенген", в който трудно влизаме. Наричаме го КреснаАко я нямаше тапата на границата, представете си колко километра щеше да бъде задръстването, причинено от липсата на магистрала. Липсата я дължим на едни корумпирани зелени мошеници и едни шарлатани, които от пет години се упражняват в националния спорт - кражби… Един метър не сте построили. Важи за всички измамници от всички партии, които се прескачаха по разни сглобки между поредицата избори. (Бившият вътрешен министър Богомил Бонев, фейсбук)

Този казал, оня казал

Има "кръвопускане" от журналистиката към други занимания. Много добри журналисти минаха към различни партии да създават образа на техните началници, също и в рекламата, заяви по БНР журналистката Виза Недялкова. На въпрос защо журналистиката е станала "наведена" професия, а журналистите губят доверие, тя отговори: "Да не би да има голямо доверие към политиците, учителите, лекарите. Тази загуба на авторитети е повсеместна.Защото във всекидневието няма нужда от авторитети, но в кризисна ситуация има нужда от двама-трима да кажат нещо на хората. Аз не зная такъв човек".

Разделението в обществото и социалните мрежи, където всеки може да говори, са сред причините за нивото на журналистите. В момента е проговорила половин България и всеки иска да слуша своя глас, а не на някакъв журналист. Всяка медия с изключение на БНР, като отвориш и ти е ясно под чие влияние е. А то не е медията, а гледната точка на този, който неофициално я владее. Не мога да съдя никого, който е икономически притиснат. Много неприятно за журналистическата колегия е, че всяко тъпо изречение от парламентарната зала се разпространява, това руши обществената среда. Да не говорим, че политическият живот освен по телевизора се случва на пресконференция или в пиар съобщения. Това няма защо да бъде отразявано. Ако има такъв дух в гилдията,политиците ще започнат да правят политика, а нетози казал, оня казал.

Заблудата

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от състоянието на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се документи да ги дефинират от другия пол – но биологично полът им остава такъв, какъвто е бил при зачеването. Хормонални и оперативни намеси, без да е променен гражданският пол, се считат за нанасяне на тежка телесна повреда и е криминална проява. 

Темата беше подета от различни идеологически и политически кръгове и влезе едва ли не в политкоректното говорене, че всяко дете се чувства свободно да избира своя пол. Точно срещу това бяха направени корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ и Канада, където подобна практика дава тежки последствия и резултати. През последните една-две години има бум на подобни случаи на деца в семейства, живели или живеещи в чужбина. (Сексологът доц. Румен Бостанджиев, "Хоризонт") 

Сменен ли е оригиналът

Павел Цветанков, внук на един от тримата братя Дейкови, които през декември 1949 г. намират Панагюрското златно съкровище, вече близо 15 г. търси отговор на въпроса защо през годините то е с различно тегло и размери. Пред Би Ти Ви той разказа, че при първото измерване през 1949 г. то е тежало с над килограм и 300 грама повече. Според директора на Историческия музей в Панагюрище доц. Атанас Шопов, съкровището е било в глинеста почва, никой не е успял да измие наслоените частици и затова то е било по-тежко. Цветанков обаче настоява за независима експертиза, която да установи налично ли е оригиналното съкровище илие било подменено.

Европа се разделя със свободното пътуване

Шенгенското пространство вече има рана в сърцето си, която е с формата на Германия, пише британското списание "Икономист". На 16 септември най-многолюдната европейска страна възстанови граничния контрол по всичките си граници, първоначално за период от шест месеца, но вероятно и за по-дълго. Това е лошо предзнаменование за едно от най-значимите постижения на ЕС - свободата на движението. Новите мерки са поредният удар срещу система, която може би няма да издържи още много, коментира изданието. 

Един от резултатите от германското решение почти сигурно ще бъде верижна реакция в целия блок, коментира сп. "Форин Полиси".

Европейското единство може да бъде подложено на сериозно изпитание, ако Германия поиска от съседите си да приемат обратно голям брой хора. Австрия вече заяви, че ще откаже да приеме обратно мигранти, на които е предоставено убежище на германската граница. Времето ще покаже дали германската мярка наистина ще бъде временна или Европа е напът да се сбогува с правото на свободно пътуване, заключава "Гардиън".

Уреждане на сметки или справдливост

"Хизбула" потвърди, че лидерът й Хасан Насрала е бил убит при израелски въздушни удари по щабквартирата на групировката в гъсто населен квартал в Бейрут. Той бе една от най-влиятелните фигури в арабския свят. Откакто оглави "Хизбула" през 1992 г., той превърна организацията в регионална сила с иранска помощ, отбелязва Ройтерс. "Борбата срещу Израел ще продължи в подкрепа на Газа и Палестина, в защита на Ливан и неговия непримирим и достоен за уважение народ", се казва в съобщение на „Хизбула“. А от "Хамас" заявиха, че убийството на Насрала само ще засили съпротивата. 

Израелският премиер Нетаняху определи смъртта на Насрала като уреждане на сметки с "главния убиец", а президентът Байдън – като „мярка за справедливост за многобройните му жертви, включително хиляди американци, израелци и ливански цивилни граждани“.

Официалната цел на израелските удари по цели на "Хизбула" в Ливан е връщането на около 60 хил. израелци, евакуирани от домовете си близо до ливанската граница преди близо почти година. 

Кои са „Хизбула“? Групировката разполага с хиляди бойци и огромен ракетен арсенал в Южен Ливан. Това е една от най-тежко въоръжените недържавни сили в света, финансирана и оборудвана от Иран. Организацията твърди, чемного от нейните 100 хил. бойци са добре обучени, участвали са и в сирийската гражданска война.

Интензивните израелски атаки принудиха поне един милион души да напуснат домовете си в Ливан, което е приблизително една шеста от населението, съобщи премиерът на страната Наджиб Микати.

Самоубийствена авантюра

Лондон и Вашингтон подготвят Европа за „самоубийствена авантюра“ срещу Москва, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред  Общото събрание на ООН. „Обявена е целта за нанасяне на стратегическо поражение на Русия - почти както Лондон и Вашингтон планираха през май 1945 г., разработвайки още преди края на Втората световна война операция, наречена „Немислимото“, за унищожаване на Съветския съюз. Тогава тя бешестрого пазена тайна. Но днешните англосаксонски стратези не крият плановете си. Вярно е, че засега те очакват да победят Русия чрез ръцете на нелегитимния неонацистки режим в Киев, но вече подготвят Европа да се хвърли в самоубийствена авантюра“, каза министърът.

Опасно е да се разпалва войната

Няма да унищожим планетата заради равновесието на украинската държава, която вече е напълно опустошена отвътре от собствените ѝ ръководители в ущърб на собственото им население. Това е налудно. Защо украинският народ не осъзнава експлоатацията, на която е подложена съдбата му?

Американският президент Байдън опроверга собствените си войнолюбци - Блинкен и компания, и каза “не” на британския премиер Стармър, който отиде, за да му представи списък с мишени за удари с ракети с далечен обсег срещу Русия, а Байдън каза “не, няма да го направим”. Европа няма да направи нещо, което Америка не иска тя да прави. Така че те могат да продължат да искат, да викат, да натискат и дори евентуално да разрешат, но от американска страна засега смятат, че е твърде опасно да разпалват войната, защото Москва беше много ясна, че това наистина ще бъде влизане в пряка война. Дори говорителят на Белия дом Джон Кърби, който съвсем не е ласкав към Русия, каза “добре чухме какво каза президентът Путин”.  (Каролин Галактерос, полковник от Оперативния резерв на френските въоръжени сили иръководител на мозъчния тръст GEOPRAGMAglasove.bg) 

На каква цена

„Победата над Русия с цената на унищожаването на половината от украинците не е реална победа“, заяви чешкият президент Петр Павел и посочи, че „очакванията, че конфликтът ще приключи с ясна победа за Украйна в близко бъдеще, са опасни за всички“. „Никога не съм се съмнявал, че трябва да окажем подкрепа на Украйна в стремежа ѝ да възстанови териториалната си цялост. Въпреки товае важно да оценим реалистично времевите рамки и цената, която ще струва достигането на тази цел“, подчерта Павел.

Дяволът влиза през джоба

Егоизмът е скандален, защото унижава и е глух за тревогите на бедните. Когато светът се води от изгодата, в него няма място за хората без възможности и за страдащите. Дяволът влиза през джоба. Това каза папа Франциск в проповед пред около 39 хил. вярващи на стадион "Крал Бодуен" в Брюксел, призова страданието да се гледа в очите и отново осъди случаите на сексуално насилие в църквата.

Най-великият търговец?

"Мисля, че Зеленски е най-великият търговец в историята. Всеки път, когато идва в САЩ, си тръгва с 60 млрд. долара. Той отчаяно иска демократите да спечелят изборите, защото аз бих постъпил по-друг начин, ще договоря мир", заяви Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания. Той каза още, че ако спечели изборите, ще се обади на Путин и Зеленски и ще ги призове да постигнат споразумение за прекратяване на войната. Помощта на САЩ за Украйна според Тръмп е прахосване на пари. 

Край на фокуса с намаленията

Съдът на ЕС реши, че намаление на цената, което се обявява от търговец под формата или на процент, или на рекламно указание, за да се изтъкне изгодният характер на дадена ценова оферта, трябва да бъде определено въз основа на най-ниската цена, прилагана от търговеца в период, не по-кратък от 30 дни преди намалението. Така търговците се възпрепятстват да въвеждат в заблуждение потребителя, като увеличават прилаганата цена, преди да обявят намаление на цената и по този начин посочват фалшиви намаления на цените, се казва в решението на съда.

Ресторант в чест на Мелони

Ресторант за морски дарове, посветен на италианския премиер Джорджия Мелони, е открит в северното албанско пристанище Шенджин, чийто собственик Джердж Лука е близък до албанския премиер Еди Рама. Намира се в близост до бежански лагер, където се обработват молбите за убежище на хора, които се опитват да влязат в ЕС по море, съобщава БГНЕС. Заведението е окичено със 70 портрета на Мелони – усмихната, сериозна, ядосана, като дете, тийнейджър и политик. 

През миналото лято Мелони и Рама изработиха план за миграция, който правозащитници определиха като незаконен според международното право, но тойбеше мълчаливо одобрен от ЕС. Съгласно финансираната от Италия сделка мъжете, които прекосяват Средиземно море от Северна Африка и са заловени от италианската брегова охрана, ще бъдат отвеждани в Албания. 

Вести от България

638 лв. ще бъде линията на бедност през следващата година, реши служебното правителство. Повишението е със 112 лв. или 21,3% в сравнение с тази година.

58% от българите, участвали в проучване на платформата за разплащания Paysafe, казват, че печелят точно колкото да покрият месечните си разходи, а 25% посочват, че не изкарват достатъчно, за да покрият нуждите си всеки месец. 

84,6 млрд. лв. са депозитите на домакинствата в края на август, което представлява 43,2% от БВП на страната, показват данни на БНБ. Жилищните кредити възлизат на 23,2 млрд. лв., а потребителските са в размер на 18,769 млрд. лв. 

За първи път от 38 г. насам демографската криза изглежда преодоляна, а населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е едва 0,3 на сто или само 2029 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнението на Стратегията за демографско развитие през миналата година. В края на 2023 г. населението на България е било 6 445 481 души.

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни от ЕССтраната ни изпреварва с повече от 4 г. средните нива за Евросъюза с очаквана продължителност на живота от 66,7 г. 

Има възможност, ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание с конкретни теми и точки, НС да бъде свикано заяви председателят на парламента Рая Назарян пред журналисти. А на въпрос дали тя би го свикала по свое желание, отговори: "Аз мога да го направя, но не мога да гарантирам, че сградата на Народното събрание няма да бъде разрушена"

От обявените 476 места за директори на училища в страната едва около половината са заети в началото на учебната година.

НАТО ще плаща за изграждането на базата в района на Кабиле и Безмер, стана ясно от изявления на военния министър Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, които бяха в района. Там се предвижда изграждането на многонационален дивизионен щаб, в който първоначално  да бъде разположена съществуващата бойна група на НАТО. Идеята е при нужда тя да може да се разгръща в бригада и дивизия. 

Напредъкът за придобиването на нов тип боен самолет Ф-16 Блок 70 и за нова бойна машина за сухопътните войски обсъдиха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и американскиятпосланик у нас Кенет Мартен. Двамата подчертаха доброното ниво на сътрудничество в областта на отбраната. Акцент бяха текущите модернизационни проекти за Българската армия.

На 1 октомври в Бургас ще се открие нов завод, в който за първи път в България ще се произвеждат бронирани машини по стандартите на НАТО. Така се отваря и нова страница в историята на нашатаотбранителна индустрия - техника, произведена у нас, ще може да се продава успешно и в държави от ЕС и НАТО.

През последните три години не се разрешаваше на БДЖ да правят процедури за доставка на резервни части. Това е една от причините да се палят локомотиви. Казах им, че сега имат свобода да го направят грамотно, заявява служебният транспортен министър Красимира Стоянова в интервю за «24 часа».

Над 80 български компании са подали сигнали, че са пострадали от киберизмами със сменен IBAN. Претърпените загуби от тях са за около 12 млн. евро, съобщи старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

От 11 октомври турска корабна компания пуска фериботна връзка с модерни катамарани между Истанбул и Бургас. Тя ще е предимно за туристи, които са в Турция и искат да дойдат на екскурзия по море до България за ден или два, съобщи TravelNews. Първите 200 гости, основно американци, канадци, британци и германци, ще посетят Бургас, Несебър и Созопол.

Вести от света

Байдън се срещна със Зеленски в Белия дом, но не удовлетвори искането на Киев за разрешение да се атакуват цели дълбоко на руска територия с произведени в САЩ ракети. Вместо това той обяви предоставянето на още военна помощ и нови средства за противовъздушна отбрана в размер на 8 млрд. долара.

Зеленски съобщи пред Общото събрание на ООН, че руското ръководство планира атаки срещу атомните електроцентрали в страната му. 

Русия си запазва правото да използва ядрени оръжия в случай на агресия срещу Русия и Беларус, „включително ако противникът, използвайки конвенционални оръжия, създаде критична заплаха за нашия суверенитет“, заяви президентът Путин на заседание на руския Съвет за сигурност по ядреното възпиране.

Индустрията на Германия, доскоро най-мощната икономика в Европа, е близо до повратна точка и отбелязва най-големия си спад от 1945 г. насам. „В този период от историята вече не можем да говорим за нейната сила, слабост, развитие и прогрес, а за нейното съществуване и оцеляване като такава“, пише Берлинер цайтунг.

Двугодишно журналистическо разследване за саботажа на газопроводите  "Северен поток" е показало, че той е бил одобрен от бившия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Залужни. Президентът Зеленски не бил информиран, пише „Шпигел“. Германското издание твърди, че подготовката на операцията е започнала няколко години преди началото на войната в Украйна, а опитите на САЩ да я спрат били неуспешни. 

Хиляди хора протестираха в Лисабон и други португалски градове срещу рязкото покачване на цените на наемите и жилищата, въпреки обещанието на правителството да отпусне 2 млрд. евро за построяване на около 33 хил. жилища до 2030 г.

Към края на 2022 г. Китай е разполагал с 60 подводници, според доклад на Пентагона. Очаква се до 2025 г. те да нараснат до 65, а до 2035 г. - до 80. Страната вече има най-големия военен флот в света с над 370 кораба и започна производството на ново поколение ядрени подводници.

Повече от 10% от гърците са засегнати от трайна енергийна бедност, според проучване на ЕК, а според гръцката статистическа агенция Елстат 40% не могат да си позволят да се отопляват достатъчно през зимата. 

Ерик Адамс е първият действащ кмет на Ню Йорк, който бе федерално обвинен заради голямо разследване на корупция в най-големия град на САЩ. Адамс, номиниран за поста от Демократическата партия, отхвърли обвиненията.

Из архива

Да търсиш призраци

Кого ще излъже той, че идвайки от народа е едно с него? Та от народа са дошли толкова много неща, които са му били чужди, защото той създава всичко и всякакво! Нали после сам той ги е изхвърлял от себе си? Ах, тази лъжлива принадлежност, която се мъчи да се родее с шаяка! Това демонстриране на калта под ноктите, с което се иска да се напомни за чернозем! Не, не може да се отъждествява с това.

Не, народът не може да се отъждествява с това.

Народът, който достигна кристални висини на чувството и съзерцанието и ги предаде в дивните стихове на песните си, който с най-простички бои направи дори от килимите си светли приказки, който вряза чистотата на душата си в дървени иконостаси, достойни за всички луври и ермитажи.

Народът, който може да стопли с човечен хумор мрака на вековно страдание, да почувства музиката на неуловими нюанси, да открие с две думи мъдрости-бисери.

Народът, който се втурна със свещена жажда към светлината, който късаше от парчето хляб, за да купи книжки на малките си, който още преди повече от 200 години разнасяше стока от Мюнхен до Етиопия и гледаше света с големи любопитни очи.

Народът, чийто шаяк, и най-груб, и най-дрипав, никога не мирише – истинският, великият, дълбокият, създаващият народ по-скоро ще изчезне, но няма да нарече свои шаячните интелигенти. От него те са взели само външния пласт и дори него са превърнали в карикатура.

Не на народа са деца те, а на обстоятелството, плод на преходното време, което наред с героите и красотата си изхвърля на бял свят и изроди, нечистотиите на големия разлив. И тук шаячните интелигенти са само пяна и мътилка, болест и проклятие, те са голямата, срамната, жилавата като бурен опасност!

И може би затова най-жалко и болно е, когато не я виждаме, когато добри, изтънчени, даровити между нас или у нас се правят на слепи или вече са наистина ослепели и търсят призраци в пространството, срещу които да проявяват енергията си и да размахват дървени мечове. Не разбират ли те, че в момента има един враг? Не усещат ли, че той ги притиска с безбройните си кореми? Че гласът му е изпълнил целия въздух? Че е нужна свещена война, за да спре този прилив? Или може би по-лесно и по-приятно е да търсиш призраци в пространството? 

Къде ще се скриете, мои бедни приятели? Няма къде да се скриете! И все пак аз вярвам, че ще задуха великденският вятър, пречистителят, че вълните ще изхвърлят на брега пяната на прехода. Защото нито една култура, и стара, и нова не може да търпи нищожеството. Но вие естети-рицари, търсители на красотата и правдата, които ще излезете тогава от хралупите, ще можете ли да кажете с чиста съвест: „Ние воювахме за този ден“.

1959 г. 

Из статия на Цветан Стоянов (1930-1971), един от най-изтъкнатите български интелектуалци,културолог, литературен историк, критик, философ, преводач, писател. За него Константин Павлов пише: „Единствените неща, които можеха да го ядосат, бяха бездарието и невежеството“, аТончо Жечев нарича Цветан Стоянов най-видния мислител на своето поколение.