Новини

Строители, готвачи и безработни са били назначавани във филхармонията на Разград

   
Строители, готвачи и безработни са били назначавани във филхармонията на Разград

Строители, готвачи и безработни са били назначени в началото на септември от директора на разградската филхармония Левон Манукян на трудови договори. Те са били 41 души, става ясно от съобщение на държавното обвинение, ден след като се разбра, че диригентът е бил задържан. По-късно той бе освободен под гаранция и му бе забранено да напуска страната. 

Въпросните "музиканти" са предоставяли личните си данни на посредници, включително и на самия Манукян, и са получавали възнаграждения от десетки хиляди левове. Така били източени общо 937 889 лв. чрез дружество на един от обвиняемите, което е сключило договор с разградската филхармония за предоставяне на услуги, изготвяне на документи и пр.

Въпросното дружество, назовано от прокуратурата, е работило и с Родопския театър в Смолян.

В средата на септември от филхармонията в Разград, чийто шеф е Левон Манукян, е подадена заявка до Министерството на културата за изплащане на допълнителни възнаграждения, включително на новоназначените 41 "музиканти" на театъра. В рамките на 3 дни - от 17.09. до 19.09.2024 г., на всеки от посочените новоназначени служители са преведени по сметки възнаграждения в размер на около 25 000 лв., съобщават от обвинението.

Престъпната схема е предвиждала след превод на парите по банковите сметки те да бъдат изтеглени от титуляря на сметката или от Атанас Георгиев-Каратиста и предадени.

В хода на разследването е установено, че част от новите "музиканти" са дали банковите си карти на Каратиста. Други са теглили парите и са му ги предавали.

На 26 септември 2024 г. двама от новоназначените служители на театъра се уговорили с обвиняемия Б.Ч. и Каратиста да предадат парите и това трябвало да стане на бензиностанция до Пловдив. Именно там двамата обвиняеми са били задържани от полицията. Автомобилът на Каратиста е бил претърсен и са иззети списъци с мнимите назначени както в Разград, така и в Смолян. Иззети са и множество банкови карти на новоназначените във филхармонията и 125 000 лв.

Самият Атанас Георгиев е бил назначен фиктивно в смолянския театър, се казва още в официалното съобщение на прокуратурата.