Новини

Румен Радев свиква КСНС

   
Румен Радев свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. 

Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии.

Участниците в заседанието на КСНС ще направят оценка на ситуацията след началото на сухопътната операция на Израел срещу шиитската групировка "Хизбула" на територията на Ливан и масираното ракетно нападение на Иран над Израел. На срещата ще бъдат обсъдени заплахите за страната ни, както и мерките, които трябва да предприемат институциите заради напрежението в региона. 

Румен Радев вече посочи какви са потенциалните рискове:  

"Това, което трябва да следим и това, което правим ежедневно и със службите за сигурност, и с правителството, е оценка на обстановката. И оценката на риска за нас е все пак вероятността от повишаване на миграционния натиск към България, а също като виждаме огромната разлика във военния потенциал на "Хизбула", говоря като въоръжение, като организация срещу една от най-високотехнологичните армии в света. Като резултат следим и може да се очаква отговор с асиметрични средства, тоест с терористични атаки. Това е, за което в момента наистина полагаме изключително внимание".

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, стана ясно след свикания от премиера тази седмица Съвет по сигурността::

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната към момент", съобщи Димитър Главчев. Оперативен щаб обаче следи ситуацията в Близкия изток.

Няма данни от българските и партньорските служби за терористични заплахи, потвърди вътрешният министър Атанас Илков. Не се налага повишаване на нивото на сигурност у нас:

"Ние сме взели всички необходими превантивни мерки, така че да засилим нашето присъствие на стратегически места. Усилили сме мерките за сигурност на израелското посолство".

Министерството на отбраната следи случващото се в Близкия изток по линия на военното разузнаване и набелязва мерки. Сред тях са засилване на наблюдението и контрола на границата при евентуален ръст на бежанския поток, обясни и министърът на отбраната Атанас Запрянов:

"За изпълнителната власт задължително ще има задачи. При всички случаи ще има ефект. Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий".

Министерството на външните работи е в постоянен контакт с посолствата ни в Ливан, Израел и Иран:

"Всичките ни посолства в региона поддържат връзка с българските граждани на тяхна територия. В случай на необходимост ще можем да реагираме експедитивно", каза заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Тази седмица държавата ни евакуира от Бейрут 169 българи и членове на техните семейства с два полета на правителствения "Еърбъс". Търсят се варианти за безопасното извеждане от Ливан на още 30 наши сънародници. 

Министерството на външните работи пък препоръча българите в Иран незабавно да напуснат страната заради ескалацията на напрежението в региона.