Новини Светът

Винтор Орбан представя приоритетите на унгарското европредседателство

   
Винтор Орбан представя приоритетите на унгарското европредседателство

Очаква се днес унгарският премиер Виктор Орбан да представя приоритетите на ротационото председателство на своята страната на Съвета на Европейския съюз пред евродепутатите в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Във вторник той призова за преговори с Русия, тъй като, по думите му, Украйна не може да спечели срещу Русия на бойното поле, предава кореспондентът ни Ангелина Пискова:

"Искаме да накараме европейските лидери да променят стратегията си спрямо Украйна, защото тази не работи", заяви за пореден път Орбан и още:

"Намерението на Унгария е фокусирано върху това да се постигне примирие възможно най-бързо, защото сме убедени, че не можете да спечелите на бойното поле. И смятам, че стратегията, която провежда ЕС, не е добра". Орбан обаче побърза да уточни, че не трябва да се правят спекулации за това как би постъпила Унгария, ако не беше в НАТО, защото, по думите му, членството на страната му в Алианса е факт. Но добави:

"Имаме опит с руснаците. Окупирани сме от тях няколко пъти, това не е нещо ново. Знаем кога да се бием, как да не се бием, кога да не се бием, кога да преговаряме, кога не. Така че разбираме за какво става дума. Проблемът е много сложен и сме изцяло до нашите украински приятели в тази много трудна ситуация".

"Той е президент на Русия, аз - премиер на Унгария" - така Орбан отговори на въпрос за отношенията си с руския държавен глава Владимир Путин. По отношение на ЕС той заяви, че иска да го реформира, а не да го унищожи.