Новини

Джейхан Ибрямов окончателно остава в ареста

   
Джейхан Ибрямов окончателно остава в ареста

Бившият депутат от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов, обвинен за търговия с влияние, остава окончателно в ареста, реши Софийският апелативен съд. След СГС и апелативните магистрати смятат, че има достатъчно доказателства за  съпричастността на Ибрямов към извършването на престъпление. 

По време на заседанието стана ясно, че срещу Ибрямов има и други обвинения.  

Според защитата му обаче той е задържан незаконно, като изтъкнаха, че председателят на Народното събрание е оставил без разглеждане искането на прокуратурата за разрешаване на задържане. За адвокатите това е знак, че го отхвърля. Освен това неправомерно е дадено разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства спрямо лице с имунитет. То е станало с благословията на зам.-председател на Софийския градски съд, въпреки че Ибрямов е с имунитет като кандидат-депутат.

По време на заседанието Джейхан Ибрямов обяви, че вярва в българския съд и апелира за отмяна на мярката "задържане под стража".

Но прокурор Детелин Георгиев смята, че показанията на свидетеля Мирослав Тодоров подчертават достатъчно ясна картина, както и механизма, времето и начина на извършване на престъплението. Той добави, че има обосновано предположение за извършване на престъпление от Ибрямов, което се подкрепя от показанията на свидетеля и други събрани доказателства.

"Налице са данни и за други престъпления от общ характер, а именно срещу политическите права на гражданите, както и за престъпление против личността по смисъла на чл. 115", аргументира прокурорът искането си съдът да не изменя мярката на Ибрямов.

Миналата седмица Софийски градски съд остави Ибрямов за постоянно в ареста, а защитата му обжалва под апелативните съдии.

Джейхан Ибрямов бе арестуван на 2 октомври с белязани 100 000 лв., които получил от свидетеля Мирослав Тодоров в замяна на съдействие за спечелване на обществени поръчки в Министерството на отбраната. Самият Тодоров е обвиняем по дело за данъчни измами и бе арестуван през август при акция на МВР и прокуратурата. След това съдът го е освободи от ареста, а прокуратурата не е протестирала това определение.

Тодоров е обявил пред разследващите, че познава Ибрямов от 2000 г. и му е давал големи суми. Така се стигнало до антикорупционната комисия, която е започнала разследването. Именно заради него станалият впоследствие независим депутат бе задържан и вече е обвиняем, а Мирослав Тодоров - свидетел.