Новини Реакция

Съдът пусна Петя Банкова от аферата Митници на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция

   
Съдът пусна Петя Банкова от аферата Митници на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция

Софийски градски съд пусна бившата шефка на Агенция „Митници" Петя Банкова на свобода срещу парична гаранция от 10 хил. лв. Тя е с обвинение за участие в организирана престъпна група и за оказване на принуда.

Според прокуратурата Банкова е командировала 18 души на различни длъжности в страната, като някои от тях са били повишени. Сред другите обвиняеми по делото за пране на пари и подкупи са бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, както и Никола Николов-Паскал. Паскал беше обявен за общодържавно издирване и впоследствие открит в Сърбия.

На днешното заседание по делото адвокатите на Банкова представиха документи за влошеното ѝ здравословно състояние по време на престоя ѝ в следствения арест. Съдът прие няколко епикризи от различни болници в София.

"Тя изкарва последните месеци в различни болници в страната", обясни пред съда адв. Аделина Натина. Има и епикриза, която показва, че страда от рак на червата. 

Освен това наскоро Банкова е дала и показания. Прокуратурата представи два протокола за разпит на обвиняемата от 10 октомври тази година. 

Съдът прие, че на този етап от разследването не е отпаднало предположението за съпричастност към престъпленията, за които я обвиняват. Потвърждавало се и от свидетелските показания. Нямало доказателства, които да го разколебават.

Според съда обаче няма опасност да се укрие. Както и е отпаднала реалната опасност да извърши друго престъпление. Няма как и да въздейства върху свидетели, защото те вече са разпитани.