Бизнес Новини

Васил Терзиев и синдикатите постигнаха съгласие за бонусите в столичния транспорт

   
Васил Терзиев и синдикатите постигнаха съгласие за бонусите в столичния транспорт

Нова бонусна система за заплащане ще бъде въведена от първи ноември в столичния автотранспорт и електротранспорт. Това стана ясно след подписването на споразумение между кмета на София Васил Терзиев и представители на транспортните синдикати. Договореността допълва по-ранните споразумения от февруари тази година за увеличаване на възнагражденията в сектора.

Напрежение и преговори

Въвеждането на бонусната система бе поставено под въпрос в началото на октомври, когато от Столична община съобщиха за липса на финансова възможност и необходимост от отлагане. Това предизвика социално напрежение сред работещите в общинските транспортни дружества. Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ реагира с предупреждение за протестни действия след парламентарните избори, ако не бъде намерено решение.

Детайли на новата система

След интензивни преговори, продължили и през миналата седмица, споразумението предвижда въвеждането на три категории по натовареност за "Столичен автотранспорт" и две за "Столичен електротранспорт". За най-натоварената категория в наземните оператори, километричният пробег ще се оценява на 0.013 процента от минималната работна заплата. Сервизните работници и административният персонал ще получават бонуси в размер на 80 процента от средния бонус на шофьорите.

Ангажименти за бъдещето

Страните се ангажират да проведат съвместни срещи с Министерство на финансите и Министерство на транспорта за осигуряване на дължимите от държавата средства за компенсация на градския транспорт на Столична община.

Предистория на споразумението

Миналата седмица работници в градския транспорт на София и синдикати организираха протест заради неизпълнението на по-ранно споразумение за въвеждане на бонусна система. В отговор на това, кметът Васил Терзиев потвърди, че бонусна система ще бъде въведена, след среща с представители на синдикатите.

В началото на октомври Терзиев изрази желание бонусната система да влезе в сила с актуализацията на бюджета, планирана за края на октомври или началото на ноември.

По-рано през годината, след среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и КТ "Подкрепа", кметът обяви 15-процентно увеличение на основната работна заплата в градския транспорт от 1 март. Тогава той подчерта необходимостта от разработване на бонусна система, която да обхваща не само водачите, но и останалите служители в сектора.