Новини Светът

Сметните палати в ЕС: Няма надеждни данни и стратегически подход за миграцията

   
Сметните палати в ЕС: Няма надеждни данни и стратегически подход за миграцията

И. ф. председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева участва в ежегодна среща на ръководителите на върховните одитни институции (ВОИ) от Европейския съюз (ЕС) и Европейската сметна палата в периода 16-17 октомври 2024 г. в Кипър. Форумът бе фокусиран върху миграцията и свързаните с нея проблеми пред страните ЕС, но и възможностите за запълване на недостига на кадри в Евросъюза и ускоряване на растежа на европейските икономики. В срещата участваха също представители на Европейската комисия (ЕК), Международната организация по миграция (IOM), Върховния комисариат на ООН за бежанците, парламентаристи и представители на изпълнителната власт в Кипър, съобщиха от Сметната палата.

На база на опита си и извършените одити по отношение на миграцията одитните институции в ЕС отчитат няколко общи проблема:

  • Липса на стратегически подход за справяне с миграцията, като вместо това се приемат ситуационни мерки по време на извънреден миграционен натиск;
  • Липса на надеждни данни за миграцията в ЕС, което затруднява одита на процесите, свързани с предоставяне на убежище;
  • Твърде сложна правна рамка, свързана с множество европейски регламенти и директиви;
  • Политизиране на темата, което пречи да се обърне внимание и на икономическите ползи от привличането на висококвалифицирани специалисти от трети страни.

Според ръководителите на одитни държавите от външните граници на ЕС носят непропорционалната тежест от миграционния натиск. Според тях е важно да се приложи на практика новият Пакт на ЕС за миграцията и убежището, който бе приет от Съвета на ЕС през май 2024 г. Той въвежда правила за по-организирано управление на пристигащите и гарантиране на справедливо разпределяне на тежестта между държавите членки.

Горица Грънчарова-Кожарева отчете, че миграционният натиск за периода януари-август 2024 г. е намалял със 71% в сравнение със същия период на миналата година. Намаляването на миграционния натиск от над 132 хил. души до малко над 38 хил. души отвори вратите на България за Шенгенското пространство по въздух, допълни тя.

По данни на Международната организация по миграция 18% от работещите в сраните в Северна, Южна и Западна Европа са мигранти, като 1% ръст на миграцията в тези страни води до 2% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

На форум на високо равнище на тема "Независимост на върховните одитни институции от ЕС" преди срещата на Контактния комитет беше проведе подчертано, че без нужната степен на независимост одитните институции не могат ефективно да контролират публичните финанси, да подпомагат парламентарния контрол и да укрепват върховенството на закона в страните членки на ЕС. Като един от начините за засилване на независимостта им бе посочено включването на референции към международните одиторски стандарти в правото на ЕС, а също и осъществяването на систематична оценка на независимостта на одитните институции чрез ежегодния Доклад за върховенството на закона на Европейската комисия.