Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

14-20 октомври 2024

 

Българийо, майко моя…

О, моя простичка и бедничка, и хитричка, и умничка, и набожна, и безбожна, и измъчена, и наплашена, но и храбра Българийо! 

Алеко Константинов

 

Да си извадим главите от пясъка

България първа е признала независимостта на Босна и Херцеговина. Моят въпрос към всички политици е къде остана тази България? Час по-скоро България трябва да възстанови своята водеща роля на Балканите. Не да реагираме, да следваме някакви общи политики, а ние да ги генерираме, заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещението си в Босна и Херцеговина. И допълни: "Мисля, че е крайно време да извадим главите си от пясъка, да престанем да се занимаваме с нашите вътрешни и провинциални крамоли и да се върнем там, където ни е мястото".

Действията досега не вдъхват доверие

Държавният глава коментира процедурата по избор на главен прокурор. Според него този състав на ВСС няма легитимност да избере нов главен прокурор. „Този ВСС, не коментирам дори неговия изтекъл мандат, но всичките му действия дотук не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото“, каза Радев. 

Единствената издигната кандидатура е на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

Когато мненията се разделят

ВСС навлезе в третата си година след изтичане на редовния мандат и въпросът е дали имаме правомощието да избираме главен прокурор и председател на ВАС. Тук мненията на юристите се разделят. Мисля, че този въпрос трябва да бъде изяснен от Конституционния съд. За част от важните решения на ВСС се осъществява натиск отвън. Спомням си думите на бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, че важни решения на ВСС "се вземат на друго мястов две или три сгради, които не съвпадат със сградата на ВСС". Някои действия на ВСС действително дават основания за съмнения в тази посока.

Не съм оптимист, че съдебната система сама би могла да реши своите проблеми, защото не тя ги е създала. Опасни са скритите влияния, подмолни течения и въздействия, които се упражняват и върху органите на управление на съдебната власт, и върху конкретни съдии при решаването на едно дело. Сполитическа воля може да се преустанови намесата в дейността на ВСС и на всички органи на съдебна власт. (Олга Керелска, член на ВСС, гласувалапротив откриването на процедурите за избор на главен прокурор и председател на ВАС, „Неделя 150“, БНР)

Остри реакции срещу прибързани заключения

Задълбочен анализ от проверката в Министерството на отбраната и позиция на Комисията по отбрана в парламента поиска президентът за инцидента, при който загинаха двама пилоти. "Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят тези комисии, са най-малкото неетични и неморални“, заяви той, след като бяха оповестени данните от черната кутия на разбилия се преди месец изтребител. Той очаква комисията да установи отговорността по цялата командна верига нагоре.

Остра реакция имаше от Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, откъдето заявиха, че е "недопустимо и некоректно преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите". 

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов коментира, че когато стане ясна цялата информация за авиокатастрофата, тогава ще се вземат кадрови решения. 

Бурята става все по-силна

Европейските и атлантическите партньори не смятат да идват, за да гонят от власт нашенските боклуци. Защото знаят, че като изгонят тези, ние ще си доведем нови – същите като тези... Дами и господа, спасение не дебне отникъде. Време е да запретнем ръкави и силно да викаме неволята. Само неволята ще ни научи, че ако седим и чакаме – ще дочакаме само повече от същото, и по-лошо. Ще ни научи, че когато кажем А, трябва да кажем и Б, и В – да кажем цялата азбука.

Трябва да се организираме, да излъчим по-умните и по-свестните сред нас, които да подкрепяме, да избираме и строго да контролираме. „Гласувайте!” – за себе си, за бъдещето си, за сътрудничеството си с вашите съграждани, за собствената си будност и знание – какво искате, какво можете и как трябва да го направите. Спасители и освободители не чакайте. На милост от статуквото не се надявайте. Не се скатавайте и не се снишавайте – бурята няма да отмине! Бурята става все по-силна и ще мете все по-здраво. (Огнян Минчев, фейсбук)

Носители на идеали

Имало е периоди на възход и на застой, а вие ще се реализирате във време, в което с подготовката си ще допринесете за продължаване на започнататамодернизация на Българската армия. Бойната авиация изисква отговорност и дисциплина. От вас се очаква да се развивате не само като специалисти, а и като носители на моралните идеали за защита на държавата ни. Това заяви президентът Румен Радев на среща с курсанти от различни специализации на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ по повод Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили – 16 октомври.

Във вторник Радев връчи Почетния знак на президента на дейците на военната авиация ген.(о.з.) Михо Михов и полк. (о.з.) Владимир Пампоров.

Вие с чест извървяхте целия си професионален път, преминавайки през всички длъжности – от летец, пилот-инструктор до най-високата – началник на Генералния щаб на Българската армия“, обърна се държавният глава към ген. Михов. И посочи, че той е успял по професионален начин да се справи с подготовката на страната ни за членство в НАТО и не само е ръководил и учил на отговорност бъдещите командири, а ги е възпитавал в дух на родолюбие. „Десетки млади летци получиха най-високо ниво на професионална подготовка благодарение на Вас и неслучайно Вие сте известен в авиационните среди като Човека МиГ 23“, обърна се президентът и към полк. Пампоров.

Партии замитат големите проблеми

Няма особена смелост в предизборните програми, но се задава тон за диалог след изборите. Общият тон не е оптимистичен, замитат се големите проблеми. В говоренето на политиците има повече радикални възгледи, отколкото записаното в програмата на партиите им. За първи път има системни партии, които не са си направили труда дори да имат програма и да обяснят на избирателите какво ще правят след изборите. Да не бъдеш откровен преди избори е нарушаване на принципите на демократичната система. От гледна точка на бъдещи преговори и създаване на правителство това е крачка назад. Дано има консенсус за ясна програма срещу сивия сектор, който е между 25% и 35%, защото това ни пречи страхотно много. Хаосът в енергетиката ще продължи, това е едно от малкото неща, за които съм абсолютно сигурна. (Проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, БНР)

Гледаме дъното отдолу

Един паралел се набива на очи: от една страна, съдебната ни система, която се е превърнала в гумен печат за несправедливост и корупция. И хората са се отчуждили от нея и не й вярват; от друга - професионалният ни футбол - котило на връзкарщина и комично безхаберие, водещи до празни стадиони, апатия и срам. И в двете области сме станали за смях на света, но по-жалкото е, че са в основата на деградацията на обществото ни. Проблемите им са много сходни - първо, липса на добра подготовка на кадрите. Второ, потресаваща шуробаджанащина и липса на доблест и чест. На всяко ниво.

Всички знаем главния прокурор предварително, всички знаем шефа на БФС предварително. Народът си мълчи, резултатите са плачевни и дъното го гледаме вече отдолу. Апатията в случая е смъртоносна средносрочно. Правото регулира целия обществен живот, а футболът като масов феномен е катализатор на национална гордост и обединение. Или липсата им. Без усещане за справедливост и здрави и волеви лидери във всички сфери, няма да преодолеем стопяването на нацията ни. Без да дадем шанс на хора с качества, морална сила и професионализъм да напредват - няма как ниското средно ниво като бумеранг да не се завърне и да не цапардоса всеки един от нас по носа… (Кузман Илиев, фейсбук)

Да спре еднопосочната комуникация

Когато една медия загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови. Промъква се тезата за повече контрол върху съдържанието. Технологията не е хапче за всичко. Съдържанието е кралят. Обществените медии са оковани по време на избори. Предизборните формати са остарели. Няма атрактивни, интересни, предизвикателни журналистически формати. Отсъства критическата функция на журналистиката. Каква е ценността за публиката от разговорите в платените форми? Защо са тези журналисти в студията? Тази еднопосочна комуникация на политиците трябва да спре. (София Владимирова, бивш председател на СЕМ, БНР)

Или-или

При бюджет 2025 има два неприятни избора – или по-голям дефицит, или по-високи данъци. Доходите растат, но през последните 3 г. имаше висока инфлация и някои работещи българи са обеднели, т.е. заплатите им са се повишили с по-малко от 30%, колкото е ръстът на инфлацията. Твърде бързото увеличаване на минималната работна заплата е по-добре да бъде заменено с друг тип социални мерки. Изключенията за определен тип бизнеси, които плащат по-ниско ДДС, трябва бъдат премахнати. Повишаването на корпоративния данък за големите фирми е грешка. Най-големият проблем обаче е хвърлянето на нещата за бъдещето. Тъй като има избори, взимаме лесни решения, но не гледаме дългосрочната картина, която се влошава. (Икономистът Стоян Панчев, БНР)

Сегашният дефицит не е дефицит

Не съм сигурен доколко правилно е калкулиран потенциалният дефицит от 18 млрд. лв. за догодина, политиците обичат да плашат хората. Трябва да се търси неговото компенсиране, като се увеличат данъците върху доходите на работодателите, понеже те искат да намаляват заплатите.

Всичко започна със създаването на Здравната каса, заради което бяха извадени 2% от осигуровките за пенсия и за други неща, след което бяха извадени и още - за насърчаване на бизнеса - и осигурителната система беше лишена от 25% от собствените си приходи. Сегашният дефицит не е дефицит, просто тези пари се събират чрез данъци, а не чрез осигурителни вноски, което няма да реши проблема.Трябва да бъдат частично възвърнати нивата на осигурителните вноски, да се въведе необлагаем минимум и да се промени данъчната скала.(Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа"„Неделя 150“, БНР)

Морална негодност и политическа зависимост

Дефицитът на справедливост става все по-голям и расте изключително силно напрежение, което ако не бъде туширано, ще има много сериозни последици. Прокуратурата години наред работи само когато трябва да обслужи определена поръчка или политически интерес. Загуби се време в безплодни опити да се промени Конституцията, като съдебната реформа беше само претекст за това. Истинската цел беше промяна на правилата, по които се конституират служебните кабинети. ВСС няма правната компетентност да избере главен прокурор и председател на ВАС, защото показа морална негодност и тежки зависимости. (Иван Демерджиев, бивш правосъден и вътрешен министър, „Хоризонт“)

Думата реформа е забравена

Шейната много силно се е засилила надолу, някой трябва да ѝ удари спирачката. Толкова много държавният бюджет не е дебелял в историята на България от хан АспарухДържавата не трябва да харчи повече пари, отколкото има. Много милиарди годишно се пилеят за неща, които не са приоритет. Секторите са в лошо положение поради лошо управление, липса на реформи и на каквато и да е визия за бъдещето на държавата. След като влязохме в ЕС думата реформа е забравена. Ако я караме така, държавата ще върви и към политически разпад, и към икономическо затлачване. 

Няма нужда от увеличаване на данъците. Ако някой го направи, ще покани най-успешната част от българския и чуждестранен бизнес да си ходи. Имаме нужда от мощно намаляване на всички разходи. Ако администрацията бъде съкратена значително, нищо негативно няма да се случи. (Бившият вицепремиер Николай Василев, „Хоризонт“)

Не харчим там, където трябва 

През декември-януари страната ни ще покрие критерия за ценовата стабилност, но след това напред ще излезе темата за бюджетния дефицит. Ако за 2025 г. той е точно 3%, няма да влезем в еврозоната - тихо ще ни отрежат, ако е над 3% -шумно ще ни отрежат. До края на годината поне още два пъти ще трябва да се теглят заеми, за да се покрие дефицитът, а догодина - три пъти. Обещават се огромни капиталови разходи - около 12,5 млрд. лв. за тази година. Около 8 млрд. лв. не се изпълняват, но са в бюджета. Не харчим там, където трябва да харчим. (Бившият финансов министър Симеон Дянков, БНТ)

Икономиката ни расте с намаляващ темп

Българската формула за изчисление на минималната работна заплата не отговаря на международните актове, които страната ни е ратифицирала и е длъжна да спазва. Обвързването й към средната работна заплата е порочно, неправилно и трябва да бъде премахнато по най-бързия начин. 
Ако се приложи адекватно европейското законодателство, тя трябва да е между 680 и 800 лв. Сега е 939 лв., а за следващата година се предлага да бъде до 1077 лв., което застрашително я доближава до средната работна заплата в много региони и икономически дейности. Така хора без квалификация получават възнаграждения, близки до тези на средноквалифицирания персонал. 

Формално икономиката расте, но с намаляващ темп. По-скоро сме песимисти и реалисти за икономическия растеж през 2025 г. и за следващите 3 г. Освен ако не се намери начин за стимулиране на европейската и на българската икономика. Не ни очаква розово бъдеще. (Добрин Иванов, изпълнителен  директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, тв България от ер)

В ръцете на спорещите

Очевидно е, че не можем да направим минималната заплата 1400 лв., че не можем да я сложим и във фризера, че не можем да продължаваме и със сегашната формула, защото тя не е просто плащане за една шепа работещи. Тя дърпа нагоре и пенсиите през осигурителния доход, и всички социални разходи през линията на бедност. И всичко това скоро ще постави в мат бюджета. Следващият парламент обещава само още повече хляб и зрелища. Спасението е единствено в ръцете на спорещите. Те най-после трябва да се споразумеят за адекватен механизъм, който да определя минималната заплата според производителността на труда, издръжката на живота и бъдещите очаквания за пазара на труда. В това е и духът на европейската директива, която превратно прочетохме у нас. (Из коментар на Диляна Димитрова, „Сега“)

Зрее напрежение

Тази година може да надхвърлим 3% дефицит, което води до увеличаване на дълга и лихвените плащания. В приходната част на бюджет 2024 сазаложени 1,7 млрд. - това би трябвало да бъде вторият транш по ПВУ, но той няма да дойде, а дори да дойде, ще е около 1,3 млрд. лв. Има огромен срив в преките чужди инвестиции. Ако през 2020 г. те са били 30% от БВП, сега няма и 1%. Чуждите инвеститори не искат да идват в страна, в която няма реформи, където не са сигурни за парите си и не се знае, ако се наложи да отидат на съд, кой ще реши проблема. Имаме много лош имидж и много лош бизнес климат. 

Трябва да има редовно правителство с хоризонт от 4 г., което да поправи законодателството, да проведе реформи и да носи политическа отговорност. Самият факт, че хората вече се отказаха да гласуват, показва, че зрее напрежение. То може да се появи навсякъде. От 1 юли пенсиите бяха увеличени с 11%, но минималната пенсия е по-ниска от прага на бедност. (Мика Зайкова, „Радио Точка“, БНР)

Държавни пари за бижута и парфюми 

Години наред членовете на борда на директорите на Национална компания "Индустриални зони" са изразходвали неправомерно средства за представителни разходи. В държавното дружество са харчени пари за бижута, парфюмерия, люлки, шезлонги и др. Тези хора са превърнали представителните разходи в добавка към заплатата, което показва отношение като към бащиния, каза пред БНР журналистката от «Сега» Таня Петрова. Тя припомни случая с кметицата на Козлодуй, която изхарчи 50 хил. лв. за козметични процедури. Това беше потресаваща история. Въпросът е ще й се случи ли нещо. Законите се пишат така, че да позволяват вратички и заобиколни пътища по прилагането им. Няма никакво възмездие. Проблем е търпимостта на обществото към подобни безобразия, коментира Петрова. 

29 обвинения7 г. затвор 

39-годишният българин Таньо Данчев e измамил британските данъкоплатци с 2,2 млн. паунда, съобщи в. "Сънди телеграф". Схемата включвала транспортиране на българи със самолет до Великобритания, превозването им до центровете за работа, за да се представят като кандидати за обезщетения, и връщането им отново със самолет в България. Той контролирал банковите карти на българите, замесени в измамата, и изтеглил парите в брой от техните сметки. Данчев е осъден на 7 г. затвор, след като се призна за виновен по 29 обвинения. 

По-рано тази година пет българи бяха осъдени за най-голямата измама с обезщетения във Великобритания на стойност повече от 50 млн. паунда.

Надежда за детската болница

Теренът за изграждане на Националната детска болница ще бъде разчистен напълно до ноември. Приет е и планът за структурата и капацитета на лечебното заведение. В него се предвижда да има 440 легла, разпределени в 26 клиники и отделения. След броени месеци трябва да стартира и строителството, така че през 2028 г. България да има функционираща Национална детска болница. За 4 г. ще бъде преодолян застой от 40 г. Здравето на децата трябва да бъде върховен приоритет за всички. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който заедно със здравния министър Галя Кондева в събота лично се увериха в напредъка по реализирането на проекта. 

Всеки гражданин има дълг 

На първо място трябва да се казва публично истината по един категоричен начин, да не се замъглява. Един от големите проблеми на България в момента е, че медийната сфера отказва да говори за тези работи. Тя ги нормализира. Говори така, сякаш са търпими, а те не са. Това е нарушаване на институционалния ред на демокрацията. Ако гражданите откажат да се конфронтират с истината, ако се откажат да гласуват, ще падне избирателната активност и хората, които играят своите игри, ще ги играят още по-добре. Всеки гражданин има дълг към моралната атмосфера в страната. (Проф. Александър Кьосев, БНР)

Каквото беше – беше

От дълги години не гласувам, нямам намерение да гласувам и на тези избори, защото не виждам смисъл. Гласувал съм само за себе си преди тридесет и колко години, когато бях във Великото народно събрание. След това гласувах за конституцията, но дори не съм получавал заплата. 130 души бяхме решили уж да не си вземаме заплатите като депутати. И какво стана – останахме само четирима - аз, Нешка Робева, Светлин Русев и отец Панкратий. Тогава си дадох сметка, че посредствеността завладява България. 

Каквото беше – беше. Сега не искам и да чуя за политика. Сега няма кого да избираме, няма кого да уважаваме, няма за кого да гласуваме и политиката в България като цяло я няма. Не знам дали има изход, но ме е страх да не се случат по-страшни неща. Отказвам да се занимавам и дори да мисля за несъществуващата политика в България. Вече съм на 86 г., здравето много ми куца, играя в тежки представления, които са отпреди 15-20 г., и нямам нито сили, нито желание да се занимавам с политика. (Актьорът Васил Михайлов, „Ретро“)

Нови технологии срещу децата

Ако не ограмотим нашите деца, учителите и родителите, в най-скоро време ще станем свидетели на неимоверно бърз ръст на посегателства срещу деца чрез различни сайтове и приложения. Криминалните организации усвояват нови технологии доста бързо и са гъвкави в смяната на тактиките си. Те вече използват изкуствения интелект (ИИ) за престъпни цели, който спомага за следенето в реално време на хора без човешка намеса. Нужни са само биометрични данни като ръст и килограми на човек, останалото ще бъде свършено от спътниковата система и ИИ. 

Много държави разполагат мини микрофони, които улавят говора на всеки преминаващ. Ако искат да следят дадено лице в реално време къде ходи, какво прави, всичко – може да го направят чрез рутерите за интернет вкъщи. Те генерират звук и вибрации, които създават триизмерно изображение. Това дава много точна картина на случващото се на закрито.(Проф. Илин Савов, специалист в областта на националната и киберсигурността, offnews.bg)

Три варианта за мигрантите

Европейската комисия скоро ще представи нови законодателни предложения за връщането на нелегалните мигранти. Едва 20 на сто от тези, които нямат право да останат в ЕС, се връщат в страните по произход, съобщи Урсула фон дер Лайен след заседанието на европейските лидери в петък. На него са обсъждани три варианта за изнесени центрове. Първият е за мигранти, които се нуждаят от закрила. Вторият - за мигранти, които нямат право на престой в ЕС. В този случай остава въпросът колко време могат да се намират там, ако връщането им в страните по произход е невъзможно. Третият вариант е за страни извън ЕС, в които мигрантите са в капан и нямат право да влизат в Общността, като биват връщани обратно с помощта на Върховния комисариат за бежанците и Международната организация за миграция и с финансовата помощ на ЕС.

Ако войната…

Президентът Зеленски представи своя "план за победа" пред украинския парламент и европейските лидери в Брюксел. Той изтъкна, че ако планът бъде приложен веднага, войната с Русия може да приключи не по-късно от следващата година. 

Планът съдържа пет точки и три тайни анекса. Първата е покана за членство в НАТО. Втората включва укрепване на отбранителните способности на Украйна, включително премахване на ограниченията за използване на оръжия и продължаване на операциите на руска територия. В третата точка Украйна предлага на нейна земя да се разположи неядрен стратегически пакет за възпиране за защита от Русия. Четвъртата точка засяга стратегическия икономически потенциал - Зеленски предлага на западните си съюзници достъп до природните ресурси на Украйна на стойност трилиони долари. Петата точка предвижда подсилване на НАТО с помощта на украинските сили, които след войната да заменят някои от разположените в Европа американски части. 

Те казаха

 

Марк РютеПланът е добър сигнал, но не може да бъде подкрепен изцяло. Украйна ще бъде член на НАТО. Ако въпросът е кога ще се случи това, не мога да отговаря на него в момента. Ние ще бъдем подкрепа, колкото дълго е необходимо. Бихме желали Украйна да започне преговори с Русия, но от позиция на силна страна и докато този момент дойде, ще подкрепяме Киев.

Олаф Шолц: Трябва да се направи всичко, за да се попречи на продължаването на конфликта в Украйна, в т.ч.  и като се дискутира с президента Путин, но това да бъде съгласувано с Киев. Отговорност на Германия е да гарантира, че войната между Русия и Украйна няма да се превърне във война между Русия и НАТО.

Мария ЗахароваТова не е план, а набор от непоследователни лозунги, кървава пяна на устата на неонацистки убиец. Той тласка членовете на НАТО към пряк конфликт с Русия.

Виктор Орбан: Т.нар. план за победа, предложен от Зеленски, ще доведе до неговото поражение. ЕС вече губи заедно с Украйна. Западните спецслужби се опитват да установят дали Украйна може да създаде ядрено оръжие.

Роберт ФицоПланът за победа на Зеленски е противоречив, тъй като прилагането му може да доведе до Трета световна война.

"Ню Йорк таймс"Президентът Зеленски се опитва да "продаде“ своя план за победа на европейските лидери, но не е ясно дали те ще го приемат. Също така те не са склонни да позволят на Украйна да се присъедини към НАТО, докато войната продължава, за да не ги въвлече в най-големия сухопътен конфликт в Европа от 1945 г. насам. 

„Таймс“: НАТО няма да иска да изпрати войски в Украйна, защото ако те бъдат убити от руските войски, страни като Великобритания могат бързо да се окажат въвлечени в конфликт, приближаващ региона към Трета световна война.

Украйна разчита на НАТО

Изявлението на Зеленски, че Киев ще избере ядрено оръжие, ако не може да се присъедини към НАТО, е опасна провокацияРусия при никакви обстоятелства няма да допусне появата на такова оръжие в Украйна. Всяка стъпка в тази посока ще бъде посрещната със съответната реакция, заяви Путин пред журналисти.

Цинизмът и умората нарастват 

Предстоящите избори в САЩ и нарастващата умора сред западните съюзници правят Украйна все по-отчаяна, пише "Вашингтон пост". Сред демократите и републиканците цинизмът и умората нарастват и дори някои от най-ревностните поддръжници на Украйна признават, че времето ще покаже как Западът може да устои на борбата на Киев.Украинските сили изпитват затруднения поради липса на численост и оръжие. Страната стига до изтощение в битката си, превъзхождана по числен персонал и оръжие от Русия. Нахлуването на Украйна в Курск даде добре дошъл тласък на морала, но засега не дава стратегически дивидент. Украинските сили на източния фронт отслабват пред лицето на разширеното руско нападение, губейки територия в Донбас, посочва вестникът. 

Началото на края

"Масовият убиец Яхия Синуар, отговорен за клането и зверствата от 7 октомври, беше убит от войници на израелските сили за отбрана. Ликвидирането му е военен и морален успех за израелската армия", съобщи израелският външен министър Кац. Според премиера Нетаняху смъртта на Синуар не край на войната, но е началото на края и дава шанс за мир в Близкия изток. Той предупреди, че войната в Газа не е приключила и Израел ще продължи, докато всички заложници не се върнат у дома. 

В САЩ разглеждат отстраняването на Синуар като потенциална възможност за прекратяване на войната.

От закърпен чувал до лидер

Под това заглавие Ройтерс описва възхода на Синуар до върха на "Хамас"като припомня, чемайка му шиела дрехи от чували от помощите на ООН. Израснал в бежански лагери в семейството на палестинци, той е арестуван е през 1988 г. иполучава четири доживотни присъди. Прекарва 22 г. зад решетките. Признат е за архитект на военната стратегия на "Хамас", въпреки страховитата сирепутация и избухливостИзвестен е с издръжливост на физическа болка и търпение, които изиграват роля при преговорите през 2011 г. за размяната на 1027 палестински затворници, сред които и самияттой, срещу един отвлечен от него в Газа израелски войник. 

Вести от България

12 640 са секционните избирателни комисии в страната и извън нея. В 9353 секции у нас ще се гласува с машина. В чужбина секциите са 719 в 57 държави. Кандидат-депутатите са 4858 - 1378 жени и 3480 мъже, съобщи Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

Цената на тока ще се увеличи с около 17-18 на сто заради либерализацията на пазара на електроенергия от 1 юли 2025 г. за битовите потребители, а от 1 януари 2026 г. се очаква те да плащат до два пъти по-скъп ток, когато излязат на борсата, предупредиха пред “Труд ” енергийни експерти. По данни на Евростат страната ни е на едно от първите места по енергийно бедни в ЕС по невъзможност за поддържане на достатъчно топъл дом.

България е на 52-о място по икономическа свобода в света за 2024 г. според последното проучване на канадския институт "Фрейзър" в 165 държави.

52% oт paбoтoдaтeлитe нямa дa нaeмaт нoви cлyжитeли пpeз cлeдвaщитe 6 мeceцa, а еднa oт пeт ĸoмпaнии ce гoтви зa cъĸpaщeния, пoĸaзвa нaциoнaлнo пpoyчвaнe нa Бългapcĸaтa ĸoнфeдepaция пo зaeтocттa cpeд 1197 фиpми y нac.Ниĸaĸвa пpoмянa в чиcлeнocттa нa зaeтитe не ce oчaĸвa в 32% oт ĸoмпaниитe, a 24% щe нaeмaт нoви cлyжитeли. Toлĸoвa ca и тeзи, ĸoитo вce oщe нямaт яcнoтa.

Между 20% и 30% от българите не могат да си позволят достъп до култура. През 2023 г. 72.6 % не са посетили библиотека нито веднъж, 62.6 % не са били на театър, а 82.5 % - на концерт за класическа музика, опера или балет, показва проучване на "Алфа рисърч".

Марката "ДПС" остава при партията, ръководена от Делян Пеевски, реши Патентното ведомство. Казусът е от лятото, когато Джевдет Чакъров направи опит тя да бъде прехвърлена на Доган като частно лице.

Мира Косевашестокласничка от СУ "Алберт Айнщайн" в София, спечели титлата "Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. в Солун.

Съвместна научноизследователска лабораториямежду „Ел Би Булгарикум“ и японската фирма „Мейджи“ ще бъде създадена у нас. Основната цел е допълнителното изследване на полезните съставки на българската закваска и търсене на нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко.

Милен Митев бе преизбран за генерален директор на БНР за следващите три години от Съвета за електронни медии с три гласа "за" и два гласа "против".

В София има 800 хил. автомобила. Само тази година са регистрирани 70 хил. нови коли.

Люляци цъфнаха на няколко места във Враца. Според специалисти това се обяснява с дългото лято и слънчевите дни в края на септември и през октомври.

Вести от света

Пълното премахване на проверките по сухопътните граници на България и Румъния ще бъде мощен символ за жизнеността и адаптивността на Шенген. Това пише председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмо до лидерите на страните от ЕС и ги призовава да продължат с финалните стъпки за пълноправното приемане на двете страни в Шенген.

Новото командване на НАТО във Висбаден, Германия, което ще поеме функциите на САЩ за координиране на доставките на оръжия за Украйна, ще доведе до промяна на бойното поле в страната. Всички военни доставки за Киев, с изключение на САЩ, вече няма да бъдат доброволни, а задължителни, заяви генералният секретар на алианса Марк Рюте.  

НАТО започна голямо учение за използване на тактически ядрени оръжия на територията на Белгия, Холандия, Великобритания и над Северно море, което ще продължи около две седмици. В него участват 2000 войници, 8 бази и 60 самолета от 13 държави. 

CAЩ щe paзшиpят въздyшнaтa cи бaзa в Изтoчнa Eвpoпa с бoйни caмoлeти, cпocoбни дa нocят ядpeнo opъжиe, cъoбщи "Нюзуик".

Украинското разузнаване смята, че скоро над 10 хил. севернокорейски войници могат да влязат във войната срещу Украйна на страната на Путин. Ако това се оправдае, не е изключено Пхенян да изпрати още 100 хил. свои войници.

Hидepлaндия e дъpжaвaтa c нaй-дoбpa пeнcиoннa cиcтeмa в cвeтa пo нaд 50 индиĸaтopa сред 48 дъpжaви, в ĸoитo живee 65% oт cвeтoвнoтo нaceлeниe, пoĸaзвa пpoyчвaнeтo нa инcтитyтa Меrсеr СFА. Haй-cлaбият eвpoпeйcĸи peзyлтaт e нa Πoлшa.Итaлия и Aвcтpия cъщo имaт cepиoзни пpoблeми.

4050 лeи (1591 лв.) ще бъде минималната работна заплата в Румъния от 1 януари 2025 г., съобщи пpeмиepът Mapчeл Чoлaĸy. 

Китай представи първата по рода си програма за развитие, чиято цел е да се превърне във водеща световна сила в космическите изследвания до 2050 г. Сред 17-те приоритетни области са търсене на обитаеми планети и извънземен живот, изследване на произхода и еволюцията на Вселената.

Световната здравна организация изрази безпокойство от първия потвърден случай на холера в Ливан от началото на конфликта между Израел и "Хизбула" и заяви, че работи спешно за предотвратяване на по-голям епидемичен взрив.

Общинските съветници на Прага забраниха организираните нощни турове по кръчмите с надежда градът да привлича по-културни туристи. Чешката столица е популярна дестинация за бурни ергенски партита и кръчмарски обиколки, главно сред англичаните, пише „Гардиън“.

Из архива

Единствената партньорка в кревата ми е хартията

Обичам да лежа на собствения си, а не на чужд гръб. Обичам и да пиша в леглото. Все пак съжалявам, че в това блажено състояние партньорка в кревата ми е единствено хартията. Въртя скалата на транзистора, защото човек винаги трябва да е добре информиран. Дори когато пише любовни стихове. 

Не съм създавал никакви нови жанрове. Те си съществуваха, просто бяха занемарени, позабравени. Та апострофи е писал още Ботев. Спомнете си: „Преклонената главичка остра сабя не сече“. Но хомот влече… Новите думи пък са били един от специалитетите на Йосиф Хербст. Той има великолепни попадения в този жанр. Моите разходки из различни творчески области - поезия, проза, кино, театър, сатира са за поддържане на духа. 

Пътувахме за фронта с колата на радиото – Славчо Красински, Чалкаш и аз. В Югославия обаче Славчо ни обясни, че ние с Чалкаш трябва да продължим с открит камион, тъй като той имал специална задача. Специалната задача се оказаха четири унгарки – качи ги в автомобила и отпраши само той си знае накъде. А ние посред зима пътувахме в открития камион и естествено псувахме с най-разнообразни международни псувни. Тогава ни хрумна идеята да направим вестник, който осмива нередностите в армията. Ген. Щерю Атанасов прие предложението ни с възторг, но отсече, че критиките не бива да засягат командния състав. Под „команден състав“ той разбираше всеки чин от ефрейтор нагоре. Нейсе… Уточнихме името „Часовой“, за главен редактор бе назначен Чалкаш. След края на войната „Часовой“ продължи да излиза известно време като приложение на в. „Народно армия“, а сетне се превърна в „Стършел“ – първият и единствен български седмичник за хумор и сатира.

Както тогава се възприемаше сатирата? 

Беше предназначена изключително за международния империализъм и за врага с партиен билет. Социализмът търпеше градивните забележки. Тогава се роди и абсурдното понятие „положителна критика“, което напомняше твърде много модерното по онова време учение на Мичурин – фактически се опитвахме да калесаме кактус с водна лилия. 

Най-болният въпрос беше пенсионният. Защото е не само социален, а и морален. Това не би простила ничия история, дори и историята на канибалите.

А политиците? 

Те вече зарязаха политиката и се занимават със собствения си бизнес. Те превърнаха политиката в бизнес. Тъжно е, че у нас инфлацията настъпи най-напред в областта на идеологията. 

А най-големият ми успех? 

Шестицата на внука ми по математика.

Бях щастлив, докато мама беше жива. Тогава имаше поне един човек, който да се интересува гладен ли съм, наспал ли съм се, тежи ли ми нещо, уморен ли съм… Сега съм зависим. Ям, каквото сготвят снахите ми, спя, когато внуците не плачат, пиша, когато ме оставят на спокойствие. Хваща ме страх, когато си помисля колко неща имам да довършвам и колко малко време ми остава, но да завършим с нещо по-весело: спомняте ли си ерогенните зони на жената? Жената – цялата – е една ерогенна зона. (Радой Ралин (1923-2004), „Новини плюс“, 15 декември 1995 г.)