Коментари

Росица Матева: Специална нова защита е направена на хартията за тези избори

   
Росица Матева: Специална нова защита е направена на хартията за тези избори

Хартията за изборите е по изисквания на производителя, тя отговаря на тях. Направена ѝ е специална нова защита. Начина, по който е маркирана тя е различен. Не може да стане объркване. Това заяви в "Денят започва" по БНТ заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

"В петък изпратихме машините за гласуване, с които ще се гласува извън страната. От понеделник започва инсталирането на машините у нас. До петък на обяд по график трябва да бъдат инсталирани всички машини", посочи тя. 

"За съжаление и на тези избори отново се замениха много членове на СИК. И затова на нашата интернет страница са публикувани обучителни материали", каза Матева.  

"Акциите за купуване на гласове трябва да повишават доверието към изборния процес", каза заместник-председателят на ЦИК. 

Тя поясни, че в законовия срок ще бъдат обявени окончателните резултати и от вота на 27 октомври. Матева съобщи, че около 6,3 млн. са избирателите. Над 2 млн. българи живеят извън страната. Избирателната активност се изчислява на база на гласуващите в страната, посочи Матева.