Бизнес Новини

Служебното правителство налива 30 млн. лв. в стадиона на Химимпорт във Варна

   


Министерският съвет взе изненадващото решение да отпусне 30 милиона лева за довършването на 20-годишния проект за строителство на градски стадион на “Варна“, но ще остави контрола върху съоръжението в ръцете на известната бизнес група “Химимпорт“, съобщава Mediapool.

Решението е взето толкова бързо, че ръководството на Община Варна не е знаело за него. Това е необяснимо, защото самото правителство обявява, че ще придобие по-голямата част от дела на общината в стадиона, оставяйки целия контрол в ръцете на частната компания.

"Тази информация е нова и за нас. И ние от вчера се опитваме да разберем какво означава това решение на Министерския съвет", коментира заместник-кметът за общинската собственост на Варна Деян Иванов пред Mediapool.

Министерският съвет е взел решение да придобие акции на стойност 30 000 000 лв. от увеличението на капитала на "Спортен комплекс Варна" АД.

“С решението се предоставя съгласие държавата да придобие 30 000 броя нови обикновени поименни акции с номинална стойност и емисионна стойност 1000 лв. за всяка една след извършване на парична вноска в размер на 30 000 000 лв. По този начин общественият интерес по отношение на изграждането на спортното съоръжение ще бъде защитен от страна на държавата“, се казва в официално съобщение на правителството.

Проблемът в случая е, че държавата е взела решение да придобие акции в стадиона за сметка на Община Варна, а ръководството на общината не знае за сделката. В решението на правителството, с което Mediapool разполага, изрично се казва, че "Химимпорт" ще запази досегашния си дял от 65% в стадион "Варна", а държавата ще придобие по-голямата част от общинския дял.

“Държавата участва в увеличението на капитала, в случай, че на Общото събрание на акционерите на “Спортен комплекс Варна“ АД, насрочено за 7 ноември 2024 г., се приеме решение за увеличаване на неговия капитал и при условие, че частта от новите акции, съответстващи на дела на община Варна в капитала на дружеството преди увеличението, се придобие от държавата по емисионна стойност 1000 лева за всяка една. След увеличението на капитала на дружеството община Варна и държавата ще притежават общо 42 101 акции, съответстващи на 35 на сто от капитала“, се казва в решението на правителството.

Изчисленията показват, че "Химимпорт" трябва да вложи над 55 млн. лв., за да запази своя контролен дял непроменен.