Бизнес

С пълно мнозинство: Стоп на хазартните реклами в медиите

   
С пълно мнозинство: Стоп на хазартните реклами в медиите

Хазартните реклами в медиите, включително телевизии, новинарски сайтове и печатни медии, се забранява. Това решиха депутатите на първо четене днес с промени в Закона са хазарта. Промените бяха приети с пълно мнозинство. Забраната беше предложена в сряда от Теменужка Петкова от ГЕРБ и шефа на бюджетната комисията Йордан Цонев от ДПС.

Къде все пак остава позволена рекламата? Тя ще остане разрешена само на билборди, на разстояние не по-малко от 100 метра от училища, върху фасадите на лицензираните обекти за организиране на хазартни игри, върху спортни съоръжения, спортни зали, стадиони, басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове, сдружения и организации, освен върху спортна екипировка, материали и продукти, предназначени за ползване от малолетни и непълнолетни.

Завишават се и глобите за нарушения - от 50 000 до 200 000 лв. е предвидената санкция за предприятия за обществени електронни съобщителни мрежи и услуги, които предоставят достъп до интернет страници за организиране на хазартни игри от лица без лиценз. Същата глоба грози и платежни институции за извършване на плащане, предназначено за участие в онлайн хазартна игра към и от лица, които нямат действащ лиценз по закон. Забранява се физически лица да вземат участие в хазартни игри, организирани от лица без лиценз, като глобата за тях е от 500 до 2000 лв. Хазартни игри с игрални автомати и в казино ще могат да се организират само в населени места с над 5000 жители, е друга поправка в закона.

Изключение от нея са националните курорти и населени места на не повече от 30 км от шосейни, жп, гранични пунктове. Завишава се и изискуемият капитал на фирмите, които кандидатстват за лиценз за игри с игрални автомати - от минимум 500 000 лв. на 750 000 лв. Освен това се променя и разпределението на средствата, събирани от вноските за социално отговорно поведение, които хазартните организатори дължат - така 50% от постъпилите средства ще се предоставят на Министерството на здравеопазването за програми за лечение на хазартна зависимост.