Новини

Бойко Борисов пак изненадващо на брифинга на НОЩ, каза за мерките

  21.01.2021 10:38  
Бойко Борисов пак изненадващо на брифинга на НОЩ, каза за мерките

Премиерът Бойко Борисов се появи отново изненадващо на брифинга за разпространението на коронавируса у нас. Той разкри, че днес сутринта е имало среща с министрите и здравните власти за отпускането на мерките. От думите стана ясно, че дискусията е била напрегната.

Борисов започна изказването си с напомнянето, че в Европа се вихри нов щам на COVID-19. Затова у нас властите са предпазливи.

"Компромисът, който можем да направим със здравето, е единствено образованието. По опреден ред учениците от 5-12 клас ще почнат да се въртат и на присъствено обучение", коментира той.

"От 8 до 10 часа водихме диалог във формата на спор", това заяви премиерът.

"Оптимизмът, който има във всички нас на базата на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават.

Новият щам се разви със страшна сила в редица страни.

Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, е единствено образованието", категоричен бе Борисов, но поясни, че учениците ще се върнат на ротационен принцип.

"Прави впечатление, че в ресторантьорския бизнес има близо 30 хиляди души, а едва 6 300 са подали заявления за подпомагане.

Рискът е огромен при този нов щам и още повече, че ген. Мутафчийски говори за нов фактор при този щам.

До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабване на учениците, заведенията и фитнесите и т.н. може да има и леко повишаване на заболелите.

За радост коледните и новогодишните празници не повишиха заболеваемостта. Така е ситуацията и с детските градини, яслите и началните ученици.

Ние засега сме като оазис. Представете си да има локдаун и при нас като в други страни - да има вечерен час, какъвто не е въвеждан от Втората световна война", каза Борисов.

"Спорът за разхлабване на мерките е голям, защото удължаването им и след 31 януари, означава още близо 100 милиона лева допълнителни помощи, които се дават за неработещ бизнес", поясни Борисов.