Новини

София ще позволи на частни инвеститори да строят общински жилища след търг

  10.02.2021 20:24  
София ще позволи на частни инвеститори да строят общински жилища след търг

София планира да увеличи жилищния си фонд, като започне да строи нови жилища върху общински терени, да си партнира с частници или да провежда търгове за инвеститори, които да ги строят на нейни терени. Това предвижда новата наредба за управление на общински жилища, която беше разгледана днес от комисията по финанси и бюджет и предстои да бъде гласувана окончателно от общинския съвет в края на месеца.

В нея се въвежда и забрана на наемателите да купуват бъдещите общински жилищата, в които ще бъдат настанени, както и максимален срок за настаняване от пет години. Добавят се и критерии за кандидатстващите. Всички заварени казуси остават да действат по сегашния ред и няма да бъдат засегнати от промените. "Най важната промяна е премахването на възможността за продажба на общински жилища на техни дългогодишни наематели без търг и конкурс, по данъчна оценка.

Заради това жилищният фонд е намалял до 8-9 хил. апартамента. За мен това беше изключително вредна и корупционна практика. Само помислете - ако даденият социално слаб има пари да купи жилището, което е наел, значи не е социално слаб. Същото и ако банка го одобри за ипотека. То самата възможност отваря широко вратата за злоупотреби. Сега я тръшваме завинаги. С изключение на заварените случаи", коментира пред "Капитал" финансистът, съпредседател на "Зелено движение" и общински съветник от групата на "Демократична България" Владислав Панев. Единствената предвидена възможност за продажба остава за жилища в лошо състояние, които не са намерили наемател поне 10 години, но тогава това ще се извършва след публичен търг на пазарна цена, а средствата ще отиват за ремонт на други общински жилища. В момента столицата разполага с около 9 хил. апартамента.

Няколко варианта за строеж

Наредбата предвижда три възможности за строителство на жилища в бъдеще. Класическият вариант е общината да строи жилища със собствени средства върху собствени терени. Друга възможност е кметството да дава право на строеж на инвеститори върху имоти, които са съсобственост между нея и физическо или юридическо лице, но са отредени за жилищно и смесено строителство. В този случай Столичната община ще получава готови жилища и други обекти в сградите. Третият вариант е общината да дава право на строеж след провеждането на търг или конкурс между частни инвеститори. Те ще могат да строят върху общински имоти, отредени за жилищно или смесено строителство, като отново ще компенсират кметството с имоти.

През последните години единствените проекти на общината за строеж на общински жилища, които са се коментирали по-активно в публичното пространство, са тези от типа "контейнери" в квартал "Факултета", където се предвижда да бъдат настанени жителите от т.нар "Виетнамски общежития".

Друг такъв проект е наскоро започнатата жилищна сграда в район "Възраждане", която има за цел да обезпечава собственици на отчуждени имоти в централната градска част. От Столичната община обаче не дадоха повече подробности за "Капитал" относно новите сгради, не отговориха на въпросите каква е планираната инвестицията в тях, какви са таксите на живеещите, по какъв начин се следи за контрола и др. От кметството не споделиха и по какви други проекти за общински жилища се работи в момента.

capital.bg