Анализи

Експерт: Българите в чужбина проявяват бурен интерес към парламентарните избори

  18.02.2021 12:04  
Експерт: Българите в чужбина проявяват бурен интерес към парламентарните избори

Интересът на българите в чужбина към парламентарните избори на 4 април е много голям. Подаването на заявления за откриването на секции зад граница започна преди две седмици и протича изключително бурно и динамично, обяви членът на Обществения съвет на ЦИК Стефан Манов пред бТВ.

Манов даде пример с Великобритания, където броят на заявленията "направо експлодира и вече наблюдаваме 45-46 локации в тази страна, за които хората са постигнали необходимото количество заявления, за да бъде открита секция". След напускането на Великобритания на ЕС се е появил проблем със секциите, "но ние се борим за неговото решаване", каза Манов.

Той бе категоричен, че българските избиратели в чужбина не трябва да се делят. И че е напълно погрешно мнението за засилен интерес към вотовете само на сънародниците ни в Турция. Манов напомни, че облекчаването за разкриване на избирателни секции в чужбина не доведе до експлозия на гласове от южната ни съседка през 2016 г. Увеличение с 67% е имало от Западна Европа и 5% намаляване на гласовете от Турция. 

Експертът обясни, че пандемията не бива да спира хората да участват в парламентарния вот. Миналата година при избухването на заразата от COVID-19 са били проведени 29 избора в страни от Европа. Във Франция избори са се провели на другия ден от обявяването на локдауна. "Нямаше скок на заразата. От това, което наблюдавам днес, е, че подготовката на изборите в България е на много добро ниво от гледна точка на информацията. България ще е може би първата държава, в която ще има ваксиниране на секционните избирателни комисии. Ще бъдат осигурени и предпазни средства", коментира Стефан Манов. 

Според него рискът по време на вот е не по-голям от това да пазарувате в магазина, да теглите пари от банкомат или да заредите ръчно автомобила си на бензиностанцията. А рискът за членовете на СИК е не по-голям от този за касиерка в хипермаркет. "Не трябва да се притесняваме от епидемията и това да ни спре да участваме във вота", призова Манов.

Но призна, че наблюденията на Обществения съвет показват, че пандемията влияе върху избирателната активност. Това показват и проведените в началото на декември избори в Румъния, и местният вот във Франция, и на други места.