Новини

Изпращаме 42-ия военен контингент в Афганистан

  02.03.2021 10:57  
Изпращаме 42-ия военен контингент в Афганистан

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в тържествения ритуал по изпращане на Четирийсет и втория български военен контингент, определен за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане "Решителна подкрепа" в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната. Церемонията ще се състои на площад "Васил Левски" в Карлово.

Контингентът е в състав до 120 военнослужещи и със структура: национален елемент, рота за охрана и щабни офицери.

По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на базата "Летище Баграм", носене на дежурства в базовия оперативен център, както и с изпълнението на функции в щаба на мисията.

Национален командир на 42-рия контингент е полковник Павлин Велков. Той е участвал в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2012 година. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана е майор Милен Проданов от формированието 34840 - Карлово, от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Това е неговото четвърто участие в международна мисия.

Непосредствената подготовка на контингента е започнала през декември 2020 г. и се е състояла във военното формирование 34840 - Карлово, и на учебния център "Марино поле". Контингентът беше сертифициран на 25 февруари т.г. с оценката "боеготов" за изпълнение на задачи в мисията на НАТО в Афганистан.