Новини

Следващите избори да бъдат организирани от нова ЦИК, реши правната комисия

  27.04.2021 18:53  
Следващите избори да бъдат организирани от нова ЦИК, реши правната комисия

Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната избирателна комисия, реши на второ четене мнозинството в парламентарната правна комисия с промените в Изборния кодекс.

Решено беше още съставът на ЦИК да бъде намален от 23 на 15 души и те да бъдат назначени от президента.

Сто процента машинно гласуване във всички секции в страната и чужбина с над 300 души гласува още мнозинството в правната комисия. Само при извънредни обстоятелства в така наречените големи секции ще може да се гласува с хартиена бюлетина.

Решено бе и да бъде създаден нов избирателен район – „Чужбина“, като така избирателните райони стават общо 32. Там ще има общо 13 мандата, ще може да се гласува преференциално.

Да няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина, реши по-рано днес комисията.

Решено бе и да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

Промените бяха гласувани основно с гласовете на „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“, подкрепяни понякога от ДПС или от БСП. Срещу всички промени гласуваха от ГЕРБ.

Обсъжда се гласуване по пощата за българи зад граница на предстоящи парламентарни избори, а предстоят дебати по предложението първите редовни парламентарни избори да се проведат по мажоритарна избирателна система.

Първи фронт - смяна на ЦИК

Един от фронтовете на сблъсък в бе смяната на ЦИК. Вносителите от "Има такъв народ" я искат заради проблемите, които е създала, според тях, на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Критики към ЦИК изразиха и от БСП, но предупредиха, че смяна заради неактуалност на състава би означавала, ако има предсрочни избори след два месеца отново да се налага съставът на ЦИК да бъде съизмерен с политическото съотношение в следващия парламент.

Мнозинството реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура и да определи състава на Комисията. Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

От ГЕРБ попитаха не е ли това конфликт на интереси, тъй като първите редовни избори, които предстоят, са именно президентските.

Според председателката на парламента Ива Митева от ИТН, която е член на правната комисия, няма конфликт на интереси, защото и сега държавният глава назначава членовете на комисиите, без председателите и заместник-председателите.

Втори фронт - машините

Машините бяха вторият фронт на ГЕРБ срещу ИТН, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“, плюс гласовете на БСП, които доведоха до това да се въведе машинно гласуване навсякъде, където има над 300 избиратели, включително в чужбина.

За целта в комисията бяха поканени представители на „Информационно обслужване“ и „Сиела“, която осигурява машините. От изявлението на Веселин Тодоров от „Сиела“ стана ясно, че фирмата може да осигури достатъчно машини, за да се проведе машинният вот още на избори през юли, ако има такива предсрочни избори.

По-рано днес стана ясно, че от партия "Има такъв народ" са върнали първоначалното си предложение по въпроса за гласуването по пощата и вече искат да има гласуване по пощите още на изборите за парламент, като това трябва да се отнася за българите зад граница и по възможност от страната, в която живеят.

Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са оттеглили новия вариант, внесен вчера, който предвиждаше такова гласуване да не бъде въведено веднага, а за президентските избори и то експериментално.