Новини

Борисов към Русия: Ще бъдем безкомпромисна при заплаха за националната сигурност

  29.04.2021 10:47  
Борисов към Русия: Ще бъдем безкомпромисна при заплаха за националната сигурност

България ще бъде безкомпромисна при заплаха за националната сигурност, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов. Днес министерството на външните работи покани на среща посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Вчера прокуратурата обяви, че 4 взрива във военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от Главното разузнавателно управление на Русия. Днес Борисов коментира:

„За радост Руската федерация има много сериозен посланик в България. Нашият стокообмен с тях расте и това е прекрасно! Дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват, срещу транзитни такси, газ. Но съм ми казал ясно: „Няма да шпионствате в България“! И там сме безкомпромисни. Много преди чехите, много преди други ние сме работили. Партньорските служби знаят откога работим! В  дружбата, православието, църквата – във всичко това те са наши приятели, няма да шпионстват тука“.

Вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева заяви, че България се стреми да развива нормални отношения с Русия и направи коментар по повод разговора с руския посланик: 

"Но винаги, когато се засяга националната сигурност на РБ и се извършват действия в нарушение на международните ангажименти на двете страни, ние реагираме, така, че ще имаме сериозен, надявам се честен разговор".
/БНР