От мрежата

Бойко Борисов разкритикува промените в Изборния кодекс

  03.05.2021 14:51  
Бойко Борисов разкритикува промените в Изборния кодекс

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов прогнозира продължителна парламентарна криза, като предупреди и че след предсрочни избори няма да бъде сформиран кабинет.

На брифинг в централата на партията премиерът в оставка разкритикува промените в Изборния кодекс, посочвайки, че с неговото приемане мнозинството в Народното събрание е обслужило президента Румен Радев. Той обаче призова съпартийците си да не сезират Конституционния съд заради новите изборни правила.

"Целта беше една-единствена - Централната избирателна комисия да се даде в ръцете на кандидата за президент. И тук е големият парадокс - ЦИК се назначава от Радев. Само че парламента, за да бъде диктата пълен, не му направиха методология - сиреч сега, той какво ще прави, кой ще е председател? Нормално е да е най-голямата парламентарно представена сила...демокрацията - това е гласувал народът. Или ще направят същото като в парламента? Къде му е методологията на парламента? Как той ще назначи председател, зам.-председател ?", коментира Бойко Борисов.

"Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК", посочи още Борисов.

Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение "при възможност". Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий?, попита той.

"Над 100 млн .лв. вложихме в избори, още повече че ги проведохме в пандемия и под острия поглед на наблюдатели, всички казаха, че изборите са честни и добре проведени", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка също така обяви, че партията му няма да сезира Конституционния съд за Изборния кодекс, въпреки че с приетите текстове, по думите му, се очакват изборни манипулации. Борисов критикува и гласуването изцяло с машини в страната и чужбина:

"И ще бъде зверска лъжа на тези избори - от тяхна страна. Стотици ТИР-ове трябва да тръгнат по света да носят машини. Кой ще ги пази тези машини? Стотици полицаи ли? Докато пътуват до там, докато им отбират от същите тези фирми и хора... А къде ще са секциите и кой ще чука имената там и кой ще ги проконтролира? След това ще си ... една торба с листчета и ще кажат 10 000 гласа има.. ама те листчетата... ама то листчето е да напишеш вътре на машината."

Според премира в оставка след нови избори отново няма да бъде съставено правителство и още десетки милиони лева на данъкоплатците ще изтекат за избори. "Тези, които се нарекоха "Отровно трио", нарекоха ГЕРБ "токсични", каза Бойко Борисов и попита "не са ли токсични БСП, ДПС и "Демократична България", с които никой не иска да прави правителство".

"Повече от месец мина бе, господа. Да си бяхте направили едно правителство, ако ще то да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само да обслужи кандидат-президента Радев. Централната избирателна комисия да се даде в ръцете на кандидата за президент", посочи още премиерът в оставка.

Борисов коментира и намерението на БСП да върнат и последния трети мандат за съставяне на правителство, като го окачестви като страх и отказ за поемане на политическа отговорност:

"По-бързо да върнем мандата, казва Нинова, защото Борисов продължава да управлява. Абе, управлявам, седя си и искам да ме пуснете. Вие не ме пускате зорлем. Щото не можете, не знаете, не носите отговорност. Страх ви е. Това е страх."

Борисов отново отрече, че ще се кандидатира на следващите президентски избори.

На въпрос какъв ще е кандидатът на ГЕРБ, Борисов отговори така:

"Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток - коренно различен от сегашния разединител на нацията".