Реакция

Иван Брегов: Съдебна реформа без ДПС не се прави

  04.05.2021 10:05  
Иван Брегов: Съдебна реформа без ДПС не се прави

„Има изчакване на нагласи за съдебната реформа доколко ДПС ще се прегрупира и каква позиция ще заеме в следващия парламент. Съдебна реформа без ДПС в България не се прави“. Това каза пред БНР Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика. 

По думите му след огромно обществено недоволство за това, което специализираното правосъдие предприема като действия, има потребност да се предложат законопроекти. 

„Когато специализираната прокуратура трябва да действа срещу високите етажи на властта, тя не намира смелост да бъде добре заявена пред обществото. За разлика от тогава, когато трябва да посочи удобна политическа жертва... Специализираното правосъдие няма да бъде закрито, защото времето на този парламент няма да стигне. А и няма политическо желание“. 

Брегов допълни: 

„Специализираният прокурор е нещо, с което ГЕРБ трябва да се срамуват. 10 години глупости, които те сътвориха, сега ще трябва 5-10 години да разчистваме тези бълвочи. Решението на Конституционния съд вероятно ще е за противоконституционност на тази фигура“. 

Според него мораториумът върху назначения и концесии е било глупост на парламентарната опозиция.