Светът

Протести и транспортна стачка в Гърция

  04.05.2021 10:14  
Протести и транспортна стачка в Гърция

Днес в Гърция се отбелязва Деня на труда 1 май, защото датата съвпадна с Великденските празници. Но дори и три дни по-късно синдикатите са готови за протести и демонстрации срещу условията на труд, ниските заплати и високия процент безработни.

С призив „Последствията от пандемията няма да са за сметка на работещите“ левите партии приканват гърците за участие в протести и демонстрации.

От своя страна на 6 май синдикатите обявиха нова общонационална стачка срещу проектозакон, който се обсъжда в парламента. Опозицията смята, че той на практика ще премахне осемчасовия работен ден. От лявата опозиционна СИРИЗА призовават всички да се включат в днешните демонстрации и в протестите на 6-ти май.

Днес заради протестите силно е засегнат транспортът. Железничарите спряха влаковете, голяма част от фериботите не се движат, а градският транспорт работи само в часовете на протестите, за да обслужи демонстрантите. 

Затворени са държавните учреждения. Не работят и в частния сектор в знак на протест. Очаква се масово участие в демонстрациите в цялата страна.