Коментари

Доц. Киселова: Предсрочни избори не предизвикват конституционна криза

  04.05.2021 10:19  
Доц. Киселова: Предсрочни избори не предизвикват конституционна криза

Предсрочните избори няма да доведат до конституционна криза, а кризата в момента е по-скоро политическа поради невъзможността за съставяне на правителство от 45-то Народно събрание. Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в сутрешния блок на БиТиВи.

Според нея конституционна криза означава два от конституционно предвидените органи да не функционират.

След промените в Избирателния кодекс не се обърнало внимание за разширяване на възможностите на избирателните права на хората в чужбина. След изборите този въпрос отново ще се отвори, според Киселова. По думите й промените са така направени, че ако машината не сработи, хората да имат възможност да гласуват с хартия. За страната машини ще има, но по отношение на чужбина няма да успеят и отново ще се гласува на хартия.

ЦИК не може да функционира по този начин през политическите партии, посочи доц. Киселова. Според нея проблемът е какви хора ще се предложат за новия състав на Комисията.

ЦИК е функцията от парламентарно представените партии и коалиции, обясни тя и определи като некоректни твърденията на премиера в оставка Бойко Борисов за ЦИК.

Видеонаблюдението е една от заявките на част от партиите още в предизборната кампания. Видеонаблюдението е необходимо там, където се брои хартия, уточни доц. Киселова.

Политологът Георги Харизанов, който също присъства в студиото на БиТиВи изрази съмнения, че предсрочните избори ще могат да бъдат проведени по приетите правила. Според него никога не са правени такива мащабни, но на парче промени в изборните правила. "Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите", категоричен бе Харизанов.

По думите му досега не са правени толкова недомислени промени в изборните правила.