Анализи Коментари

Румен Ненков: Специализираният съд оправда Иво Прокопиев, как тогава да е бухалка на властта?

  05.05.2021 09:31  
Румен Ненков: Специализираният съд оправда Иво Прокопиев, как тогава да е бухалка на властта?

Проблемът не е в машинното гласуване, в това, че го правят задължително. Добър опит беше избирателят сам да реши как да гласува – с хартиена бюлетина или с машина.  Това изтъкна по Нова ТВ бившият конституционен съдия Румен Ненков. Според него не е сериозен доводът, че с машинно гласуване изборите ще са по-честни. Единствената полза от машината е, че няма недействителни бюлетини.

 Етиката на изборите изисква да не се правят промени в правилата в последния момент. Трябва да е ясно, че ЦИК не брои изборите и няма възможност да влияе върху резултатите. Аз бях представител на ЦИК от квотата на президента Петър Стоянов, но той загуби изборите от Първанов. Какво можех да направя. Ако има измами те стават в секционните комисии, посочи Ненков.

Той критикува настоящите народни представители, че вече са внесли над 100 проекта за нови закони, но нито един не е минал през обществено обсъждане. Това са закони с рекламна цел. Този парламент не изпълни основната си задача – да избере правителство и да продължи законодателната си дейност, изтъкна юристът. Той изрази недоумение и от  изявленията на един депутат(Николай Хаджигенов, б.р.), който обяви, че е готов да стане министър-председател, за да свърши мръсната работа. Да излезе този депутат и да каже – каква е тази мръсна работа, която трябва да върши като премиер. Подобни изявления са скандални, посочи Ненков. Той опроверга и доводите, заради, които се иска закриването на специализираните съд и прокуратура.

Как да са бухалки на властта, след като издават и оправдателни присъди. Не беше ли оправдан Иво Прокопиев, чиито медии са острие против тази власт. Тези институции бяха въведени по европейска препоръка, те съществуват от осем години. Специализиран съд имаше и преди – това е Софийски градски съд, той съдеше всички министри, депутати, премиери, припомни Ненков.

Той изтъкна още, че промените в прокуратурата не трябва да бъдат свързани с назначаването на главния прокурор от Народното събрание, а да се намали показността и саморекламата на прокуратурата, да бъде по-сдържана. Освен това съставът на ВСС да не бъде толкова зависим от партиите, да не се влиза там от партийни квоти, съветва Ненков.

Той изрази позиция, че българите обичат да се самобичуват, че имат най-корумпираната държава. И в другите европейски държави няма осъдени за корупция от високите етажи на властта. Проблемът е, че някога се повдигат обвинения съшити с бели конци, само за да покажем на Европа, че се борим с корупцията, допълни бившият конституционалист.