Новини

ГЕРБ дават Изборния кодекс на КС

  05.05.2021 17:45  
ГЕРБ дават Изборния кодекс на КС

ГЕРБ дават на Конституционния съд Изборния кодекс. Това обяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Припомняме, че на брифинга преди два дни премиерът в оставка Борисов първо забрани на депутатите си да предприемат такава стъпка, но само в рамките на половин час вече им позволи.

Изборния кодекс е приет за една нощ, без обществени обсъждания и без да се търси мнението на неправителствени организации и лица, по думите й. Изборния кодекс застрашава свободното право на българските граждани да избират, категорична бе Десислава Атанасова. Кодексът е приет в нарушение на добрите парламентарни практики. Никой не поставя дневния ред на обществото за разглеждане в пленарна зала, според Атанасова. Партиите на промяната били тук да сглобят някакъв Изборен кодекс, за да обслужат своя партиен интерес, а никой не си дава сметка за последствията, по мнението на Атанасова.

В 17 страници ГЕРБ са представили мотивите си пред конституционните съдии.

Депутатът Радомир Чолаков поясни, че това не е заяждане. С приетите промени българите са лишени от равно право на глас. Изцяло машинен вот лишавал от възможност тези, които не могат да боравят с машини. Аз не вярвам на този софтуер, подчерта Чолаков. Той имал повече вяра на секционната комисия. Припомняме, че машините за миналите избори бяха внесени по процедура на ЦИК, сформирана при правителство на ГЕРБ и Народно събрание, доминирано от ГЕРБ.

Беше променена радикално ЦИК и ние не знаем защо, обясни още народният представител от ГЕРБ Чолаков. Той заподозря, че служебното правителство щяло да смени ръководството на Информационно обслужване.

Всички виждаме хаоса, който беше предизвикан в изборното законодателство, намеси се и Дани Каназирева. Поставя се под риск провеждането на изборите, както в България, така и в чужбина, категорична бе тя.