Новини

ГЕРБ е рекетирал бизнеси, смятат над 54% от българите

  21.05.2021 18:01  
ГЕРБ е рекетирал бизнеси, смятат над 54% от българите

Обществото споделя подозренията срещу досегашната власт, сочи проучване на „Галъп“ сред 916 души, проведено в периода 12-18 май.

Попитани в телефонен сондаж дали според тях са верни твърденията, че ГЕРБ и Борисов са рекетирали бизнеси, 54,3% от всички респонденти казват „да“, а 23,2% „не“. 22,5% от запитаните се колебаят.

По този въпрос, очаквано, привържениците на ГЕРБ, се изказват отрицателно, за разлика от привържениците на различните опоненти на ГЕРБ и дистанцираните от политиката.

Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на „аварийна“ опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване, сочи още проучването.

47,3% одобряват предвидения механизъм, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят.

Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, например, неодобрението е на 60%. Ясно личат и партийните пристрастия – повечето електорати одобряват, с изключение на този на ГЕРБ.

Електоратът на БСП пък е разделен в мненията си. Вероятно част от възрастните хора се чувстват несигурно, но пък друга част от социалистите споделят официалната позиция на ръководството на БСП.