Анализи

АКФ: Ръст от 5% на секциите с риск от купен вот на изборите на 4 април

  27.05.2021 13:41  
АКФ: Ръст от 5% на секциите с риск от купен вот на изборите на 4 април

Между 1491 и 2101 са били секциите в риск от контролиран и купен вот на последните парламентарни избори, сочи проучване на Антикорупционния фонд (АКФ). Това е увеличение с 5% в сравнение с парламентарни избори от 2017 година.

От неправителствената организация уточниха, че за „секция в риск“ се говори при констатиране на нетипично висока избирателна активност или резултат на партията - победител в дадена секция в сравнение с резултатите в цялата община, при резки отклонения в избирателната активност в една секция в два поредни избора, както и при рязък ръст или спад в гласовете за дадена партия в една и съща секция на два поредни избора.

На изборите на 4 април най-много рискови секции е имало в Кърджалийския избирателен район, а най-голям дял от размера на контролирания и купен вот е бил в Бургаския избирателен район. ГЕРБ и ДПС са си разделили значителна част от подадените гласове в рискови секции, показва още проучването.

Данните от него са изпратени в МВР, каза Деница Руканова, от правната програма на Антикорупционния фонд:

„Настоящото служебно правителство, премиерът и министърът на вътрешните работи вече многократно дадоха сини заявки, че това ще е приоритет в  тяхната работа ... до изборите. Това, разбира се е задача на всяко служебно правителство да организира честни и прозрачни избори, но политическата воля това нещо да се случи, също е важна. Надяваме се да видим конкретни резултати“.