Новини

НЗОК даде болница Лозенец на прокуратурата

  03.06.2021 10:24  
НЗОК даде болница Лозенец на прокуратурата

НЗОК даде болница "Лозенец" (Правителствена) на прокуратурата. Причината: отчетено, но неизвършено лечение, за което са били платени държавни пари. Проверка на Касата е установила и подписи на пациенти, за които има съмнение, че са фалшифицирани. След проверката болницата е върнала 135 856,60 лева.

В отговор на констатациите служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви на брифинг днес, че е взел решение да освободи целия Съвет на директорите.

Негов председател е Любомир Спасов,  декан на Медицинския факултет на Софийския университет.

За резултатите от проверката си НЗОК съобщи снощи.

Проверката е извършена след заповеди на управителя на НЗОК от януари 2021 г. Проверявани са договорите за болнична помощ за медицинските дейности за 2020-202 г. и сигнал за „фиктивно хоспитализирани пациенти“ през 2020 г. В отговор още на 8 януари от "Лозенец" връщат на Столичната здравна каса 238 667.00 лв. за ноември 2020 г. и обясняват, че това са пари, които поради "технически пропуск" на техен служител са били отчетени неправилно и, съответно, заплатени от държавния фонд. Касае се за 65 истории на заболяванията (ИЗ).

От НЗОК проверяват общо 336 истории на заболяванията, съответно: октомври - 61, ноември – 75 и декември – 220 по клинична пътека №20.1 ("Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания при лица над 18 години"). Констатирани са нарушения. Неоснователно са получени суми за 38 истории на заболяванията.

Анкетирани са здравноосигурени, които са подписали анкетна карта, в която декларират, че не са били хоспитализирани по КП №20.1 в МБАЛ „Лозенец“ ЕАД през 2020 г. Във връзка с представените 5 броя анкети от здравноосигурени, отчетените и заплатени ИЗ попадат в хипотезата на отчетена, но неизвършена дейност.

От НЗОК решават да прекратят частично индивидуалния договор по клинична пътека №20.1.

В медицинската документация от истории на заболяването на анкетирани, които декларират, че не са били хоспитализирани по КП №20.1 в МБАЛ „Лозенец“ през 2020 г. фигурират документи с положен подпис от съответния пациент. 

"Установяването на верността на съдържанието на представените документи и автентичността на положените „за пациент“ подписи е извън законоустановените контролни правомощия на НЗОК. Писмените анкети и документацията от проверката са изпратени на Прокуратурата с цел изясняване на казуса", се казва в съобщението на Касата.

На брифинга си днес министър Кацаров директно ги нарече "подправени".

От "Лозенец" подават писмено възражение срещу Протокол за неоснователно получени суми и писмено становище по констатациите от Протокол за извършената проверка. Възражението и предложението на Касата за частично прекратяване на договора с лечебното заведение са изпратени до Арбитражната комисия по медицински дейности към СЗОК за разглеждане и решаване на спора. Тя приема за основателно становището на лечебното заведение в частта му, касаеща отчетената неизвършена дейност. След това управителят на НЗОК издава заповед за финансова неустойка в общ размер от 9 500 лв. Същата касае констатирани нарушения, връчена е на ЛЗ и не е обжалвана. Относно предложението за частично прекратяване на договора поради решението на Арбитражната комисия не е пристъпено към частичното прекратяване на индивидуалния договор на МБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“ ЕАД по клинична пътека №20.1.

След писмено възражение срещу протокола за неоснователно получени суми, което е отхвърлено от управителя на НЗОК, е издадена писмена покана за неоснователно получени 135 856.60 лв. Тя е връчена на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД чрез нотариална покана на лечебното заведение, като е обжалвана от ЛЗ по реда на Административнопроцесуалния кодекс. В ЦУ на НЗОК е постъпила жалба от 13.04.2021 г. срещу писмена покана за неоснователно получени суми с № РД-25ПП-25/01.03.2021 г. от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Образувано е административно производство с № 4093/2021 г. по описа на Административен град второ отделение, 68 състав и е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 13.10.2021 г.

В НЗОК обаче постъпват нови сигнали и последва нова проверка в МБАЛ "Лозенец". Тя е образувана със заповед на управителя на НЗОК от 9 април пак за медицинските дейности за 2020-2022 г. В отговор директорът на болницата информира проверяващият екип, че изисканата документация е предоставена на Прокуратурата на Република България, без да е предоставен документ /писмо, приемно-предавателен протокол/, удостоверяващ предаването им.

Заради липсата на доказателства от НЗОК пращат писмо до Софийска районна прокуратура с молба да уведомят Касата дали е изискана и предоставена гореописаната медицинска документация (истории на заболяването и др.) в оригинал от лечебното заведение за болнична медицинска помощ МБАЛ „Лозенец“ ЕАД. Оказва се, че СРП работят по предварителна проверка, заради която са иззели документацията, и потвърждават това пред Касата.

"Към настоящия момент в хода на повторната проверка са констатирани нарушения и получени суми без правно основание, които ще бъдат отразени в Протокол от проверката и Протокол за неоснователно получени суми след приключването й.

Други подозрителни случаи, които са обекта на разследване: в периода от 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова, а всички рецепиенти са "роднини" на донорите от Израел, Оман и други". Тези резултатите ще бъдат предадени на компетентните органи.

За резултатите от извършените проверки е уведомено Министерството на здравеопазването, като са предоставени в цялост материалите от проверката", завършват от НЗОК.