Анализи

България е начело по корупционни практики в здравеопазването

  15.06.2021 17:49  
България е начело по корупционни практики в здравеопазването

1/3 от европейците смятат, че проблемът с корупцията в държавите им се задълбочава, а 44%, не виждат подобрение. Това показва изследване на ”Трансперънси Интернешънъл”, проведено сред 40 000 граждани на Европейския съюз, цитирано от bTV.

Изследването засяга корупционните практики в различни сектори. Във всички изследвани сектори България заема челните позиции, като в сектор "Здравеопазване" е на първо място.

Проучването нарежда страната ни на трето място - 48% от сънародниците ни са отговорили, че през 2020 г. корупцията в държавата ни се е увеличила. На второ място е Словения (51%), а класацията оглавява Кипър (65%).

По отношение на връзката бизнес - политика се откроява проблемът, че законите често се правят така, че да работят в полза на определени частни интереси, а не за общото благо. По-малко от 30% от анкетираните смятат, че тяхното правителство взима предвид мнението на гражданите си при гласуване на определени норми. Около половината пък твърдят, че големите фирми често прибягват до подкупи и връзки, за да си осигурят доходоносни договори с държавата и да избегнат плащането на данъци.

Повече от половината европейци са на мнение, че правителството в тяхната държава се ръководи от частни интереси. Така смятат и близо 70% от българите, като по този показател страната ни се нарежда на второ място след Словения.

Изследването показва, че близо 2/3 от гражданите на ЕС смятат, че в държавите им има корупция по високите етажи на властта. Посочва се, че ситуацията се влошава и заради усещането за безнаказаност - едва 21% от запитаните смятат, че корумпираните служители в държавния апарат получават подходящи наказания.

Половината от европейците са на мнение, че най-корумпирани са премиерите и депутатите, докато за другата половина това са бизнесмените и банкерите.

От "Трансперънси Интернешънъл" отчитат, че около трима на всеки десет души, или общо над 106 млн. души, са използвали лична връзка за достъп до здравеопазване, образование или друга обществена услуга.

В контекста на пандемията от COVID-19 става ясно, че през изминалата година 6% от хората са платили подкуп, за да получат здравни грижи, докато 29% са използвали връзки за целта.

Според организацията данните са притеснителни, защото именно по време на здравна криза е от изключително значение хората да имат бърз достъп до медицинска грижа или ваксинация.

Относно темата за изнудването изследването показва, че в сфери като здравеопазване и образование се наблюдава злоупотреба със служебно положение за лични ползи.

В това направление България оглавява класацията - 17% от запитаните ни сънародници са отговорили, че са били изнудвани или познават човек, който е бил. На второ и трето място съответно се нареждат Хърватия и Румъния.

Половината от запитаните твърдят, че се страхуват да подадат сигнал за корупция. Според 2/3 от хората обаче ограничаването на корупцията зависи от обикновените хора.