Новини Реакция

Абсурдно е да се говори за импийчмънт, смята Борисов

   
Абсурдно е да се говори за импийчмънт, смята Борисов

Абсурдно е да се говори за импийчмънт, особено когато този човек (президентът Румен Радев, б.р.) е избран от народа и му се гласува доверие за обединител. Недопустимо е и този човек да говори като партиен лидер - така председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира нападките по оста Пеевски-Радев.

По думите му, ако президентът подготвя политически проект, това е противоконституционно и политически некоректно, "защото когато се изказваш като последна инстанция, а в същото време има политически проекти зад теб, това не трябва да се смята за президентската дума, а на партиен лидер".

"Може би тук е мястото, където се вклинява Пеевски да се бори с партиен лидер на практика, а не с президентска институция", добави Борисов.

Той заяви, че не вижда смисъл да коментира войната между политически лидери, но обърна внимание на казаното от вицепрезидента Илияна Йотова, че държавният глава е получил покана да стане част от "сглобката". Лидерът на ГЕРБ заяви, че той не е отправял такива оферти и трябва да се разбере коя партия е канила президента.

Според него за три години Радев еднолично или заедно с ПП-ДБ е назначил не само ръководителите, а и заместник-ръководителите на всички служби, включително и в МВР.

"Получава се парадоксът в момента аз да съм единственият, който да брани специалните служби в България. Вярвам, че власт власт възпира", каза още Борисов. 

Той добави, че знае доста по това как са се правили служебните правителства, а със същото са наясно и от ПП-ДБ, и има притеснения по много от назначенията, за които ще се проведат разговори. 

"Аз не искам която и да е политическа партия да се меси в работата на независимите служби и когато им е изгодно, да говорят срещу "сглобката", заяви лидерът на ГЕРБ.

Според него политическите лидери използват ситуацията за свои цели, а неговите били "най-чисти".

"Кирил Петков дума не каза нищо за Копринков и президента, той си знае службите. Пеевски пък говори за президента."

Относно ротацията Борисов спомена, че министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел в момента правят анализ и когато са готови, ще се отчетат пред управляващите, като това "сигурно ще се случи в рамките на 10-15 дни".