Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от «друг» свят

Луната се свива като стафида 

Това може да означава, че хората никога няма да могат да я населят. При формирането й преди 4,53 млрд. години нейната вътрешност започнала да се охлажда. Това довело до свиване на обиколката ѝ със 100 метра, което продължава до днес и води до промени на повърхността около южния полюс на Луната, ключов за бъдещо човешко обитаване, според сп. Planetary Science Journal. Луната е с крехка повърхност, която се набръчква и нагъва, което води до появата на разломи свлачища, предизвикващи лунни земетресения на 160 км дълбочина в лунната кора. Това откритие означава, че селища на Луната, създадени от хора, могат да се сринат, което излага на риск дългосрочното ѝ колонизиране, а районите за кацане - опасни. 

Човечеството изчезва към 2500 г.?

Преди около 10 хил. години на Земята са живелиняколко милиона души. В началото на XIX в. населението за първи път преминава границатаот 1 млрдПрез 20-те години на миналия век е 2 млрд., а през 2022 г. надхвърля 8 млрд и с всяка година нарастваВсеки ден се раждат около 400 хил. бебета. До 2050 г. населението може дадостигне 9,7 млрд., а към 2100 г. 11 млрд. В същото време площта на Земята не се променя, а запасите от храна и питейна вода не се увеличаватсъществено. Най-гъсто населените и най-многолюдните страни са Китай и Индия с по 1,4 млрд. Във всяка от тях живеят 18% от хората наЗемятаДо 2050 г. населението в Африка на юг отСахара ще се удвои

Учените не могат да посочат точния брой на хоратакоито могат да живеят на Земята по едно и същовреме. Това зависи дали ще има достатъчно хранаводаенергияпространство и т.нСпоред изследвания Земята може да издържа само 8 млрд.души без особени проблеми, а тази граница вече е надхвърлена. В бъдеще на планетата ни може даима по-малко пространство заради наводненията и потъванията на градоветеНай-мрачната прогноза е, че човечеството ще изчезне напълно към 2500 г. 

Леденият щит намалява

Учени успешно са пробили 580 метра лед наАнтарктида и са събрали важна информация за това как Западно-Антарктическият леден щит е реагирална затоплянето на климата в миналотосъобщиСинхуаМеждународен екип получи най-дългатаседиментна пробаизвличана някога от отдалечениябряг Сайпълкоето помага за разбирането нажизненоважни климатични тайниУчените очакватда се върнат назад във времето чрез пробата, коятосъхранява данни за последния междуледниковпериод преди 125 хил. годиникогато Земята е билас около 1,5 градуса по-топла в сравнение с прединдустриалните времена

Леденият щит на Западна Антарктида в моментагуби маса с безпрецедентна скорост и е един от най-уязвимите компоненти на земната система къмнарастващото затопляне

Кокошката или яйцето

Канадски учени, изследвали състава на скалитеизлезли на повърхността при появата на първитеконтиненти, са установили, че новата земна кора е възникнала не в резултат на движението натектонските плочи, а поради процеси в океанскитеплата на младата Земя.

Първите континенти са възникнали преди 4,57 млрд.години, когато на повърхността започнали да излизатскали. „Винаги е съществувал въпросът „кокошкатаили яйцето“: кое е първо – тектониката на плочитеили магматизмът за създаване на новаконтинентална кораНие показахмече всъщносттези неща може да не са пряко свързаниРазпознаването на вида на изходната порода правитози скок възможен и премахва необходимостта дасе обяснява растежът на първите истинскиконтиненти с други механизмикато например с ударна метеорит“, заключава изследователят МатисСмит.

Най-голямата камера в света ще наблюдаваВселената от Чили

Северната част на Чилиедно от най-добрите местаза астрономически наблюдениясе подготвя дапосрещне най-голямата камерасъздавана някога, с надеждата да направи революция в изучаването наВселенатапредаде АФП. Устройството с размери намалък автомобил и тегло 2,8 тона ще бъдемонтирано на телескоп и ще даде възможност да сенадникне в небето както никога досегаСнимките ще започнат през 2025 г., като на всеки три дникамерата ще сканира небетоповтаряйки това добезкрайОбсерваторията "Вера К. Рубин", кръстенана американската астрономкаоткрила тъмнатаматериякъдето ще бъде разположена огромнатакамера, е един от най-големите астрономическицентрове. В Чили се намират телескопите на повечеот 30 държавивключително някои от най-мощните в света.

Останки пренаписват историята

Части от костиоткрити в пещера в ЦентралнаГермания, показватче човешкият вид е навлязъл в студените и по-високи географски ширини на Европапреди повече от 45 хил. години - доста по-раноотколкото се смяташе досегапредаде РойтерсТоваоткритие пренаписва ранната история на Хомосапиенс на нашия континенткойто по онова времевсе още е обитаван от неандерталците. Учените саизследвали древна ДНК от 13 останки на скелети в пещерата Илзенхьоленамираща се подсредновековен замък на върха на хълм в германскияград РанисДосега най-старите известни останки в Централна и Северозападна Европа бяха на около40 хил. години.

Кафенета с прасенца 

Първоначално имаше кафенета, в които се допускаха домашни любимци. След това се появиха котешките кафенета. Сега най-новата мания в Япония са кафенета с прасенца, които се разхождатиз тях, съобщава АП. Макар отвреме навреме да грухтят, те са изненадващо тихи, не обичат да са сами, което ги прави чудесни другари. Клиентите плащат 15 долара за първите 30 минути в компанията на прасетата. "Всяко от тях е уникално, със собствена индивидуалност - едно е твърдоглраво, а друго - нежно", казва Шихо Китагава, директор на Mipig -  едно от десетте кафенета с прасенца в Япония. Животните, известни като "микропрасета", не стават по-големи от куче от породата корги, дори като пораснат. Любителите имказват, че те са чудесни домашни любимци. Могат да се купят за 1350 долара вече обучени на ходят в тоалетна и да бъдат с хора. 

Целувки през Интернет 

Сингапурски професор по роботика изобрети електронни свръхчувствителни „устни", които позволяват на физически разделените влюбени да се целуват през Интернет, съобщи АФП. Устойството, наречено "Kissenger(съкратено от Kiss Messenger),прилича на малка глава с доста големи силиконови устни. Всичко, което трябва да направят влюбените,е да го свържат с компютъра чрез USB кабел, да го включат в режим на готовност и да започнат да целуват силиконовите устни, за да се задействат сензорите, които предават сигнала от другата страна. Двойките могат да се гледат на екрана, докато си разменят целувки.

Междуезиково съревнование

180 държави в света имат официален език, а повече от 100 - няколко официални езика. Боливия държи рекорд с 37 официални езика. САЩ не признава нито един език за официален на федерално ниво, но 32 от 50-те щата и петте американски територии са признали английския за официален език на местно ниво. 78,3% говорят само английски у дома. Вторият най-често говорим език в САЩ е испанският, но 61% от испаноговорящите говорят и английски. Английският се е утвърдил като доминиращ в американските колонии през 1700 г. През 1780 г. Джон Адамс предложил той да стане официален език, но това било определено като недемократично и заплаха за личната свобода.

7,2 млрд. години без грешка

Изследователи от Китайския университет за наука и технологии са създали с помощта на стронций и свръхстабилни лазери оптичен часовник със стабилност и неопределеност под 5 квинтилионни части, който ще губи или печели по една секунда през следващите 7 млрд. години и ще показва точно време през целия ни живот. Оптичните часовници имат решаваща роля в бъдещето. Учените са уверени, че могат да разработят по-точни системи за GPS локализация и квантово разпределение на ключове, използвайки оптични часовници. Най-прецизният атомен часовник се намира в Университета на Колорадо в Боулдър. Китай стана втората нация в света, която демонстрира прецизно измерване на времето. 

Пчелите като екологични детективи

Изследователски екипръководен от специалиста поекологична медицина Даниела Халуза в Медицинския университет във Виенапроучва покакъв начин обикновените медоносни пчели може дасе използват за откриване на вредни за здраветовещества в околната среда, защото са отличнибиоиндикаториДокато търсят хранате събиратзамърсители от въздухапочвата и водата.Резултатите от проучванетопубликувано в Insectsпоказватче те са идеалните "екологични детективи", особено когато става дума за тежки метали. Затова използването им е обещаващ подход за непрекъснатмониторинг на замърсяването на околната средадопълващ традиционните стационарниизмервателни уреди.