Новини

ЕП да проведе разследване на негови членове, използвали позициите си в полза на Русия

   
ЕП да проведе разследване на негови членове, използвали позициите си в полза на Русия

Eвродепутати призоваха Европейския парламент да предприеме цялостно разследване за членове на парламента, които са използвали позициите си в полза на Русия. Това стана по време на дебат за Русиягейт и последните разкрития за връзките на латвийската евродепутатка Татяна Жданока с руската Федерална служба за сигурност. 

"Жданока не беше изненада. Мрежата на руските агенти беше успешно развита в европейските институции, а те действат под прикритието на демократичните ценности и ползват вратички в законодателните актове", подчерта латвийката Сандра Калниете. Самата Жданока призна, че е агент така:

"Да, аз съм агент - агент на мира, на Европа без фашизъм, за правата на малцинствата, на обединена Европа от Лисабон до Урал. Искам да се извиня днес и тук пред хората, че не постигнах успех. Преди време ние предупредихме, че конфликтът с Украйна няма да се реши, ако ЕС работи срещу Русия. Две десетилетия по-късно, светът губи шанса си за мир". 

"Да, Жданока, вие сте агент на Путин", се обърна към нея литовката Раса Юкневичиене от ЕНП. 

Испански евродепутати заявиха, че руските служби са подпомагали сепаратистите в Каталуния, като са обещавали финансова помощ за дълговете и дори да изпратят войски, ако провинцията получи независимост. 

Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов призова за общоевропейска стратегия срещу руските агентурни действия в Европа. За България той отбеляза, че се констатира дезинформация, опити за фалшифициране на историята, регистрация за изборите и финансиране на прокремълски партии:

"Руската агентура е инфилтрирана в институциите, в медиите, в гражданските организации, в армията и в службите за сигурност, в банките и в компаниите в енергетиката, в университетите.  Руските агенти наричат войната срещу Украйна "конфликт". Те говорят за мир чрез териториални отстъпки от страна на Украйна".

"Кристално ясна е целта на руската върхушка да разедини и разцепи ЕС", каза евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев:

"Примерните теми, по които Русия работи и търси разединение, като разпространява дезинформация, са много: икономика, миграция, енергетика, социални и семейни теми, история, регионални конфликти като Каталуния, Северна Македония - България, Сърбия - Косово, Брекзит. Лиспата на ефективна декомунизация на образователната система и на обществената среда в Източна Европа прави много по-лесно влиянието на Русия в тези страни. Демокрацията има нужда от ефективна имунна система, за да се предпази от тези зловредни влияния".