Новини

Референдум за еврото няма да има, реши Конституционният съд

   
Референдум за еврото няма да има, реши Конституционният съд

Конституционният съд (КС) окончателно потвърди, че референдум за отлагане на приемането на еврото с 20 години няма да има, съобщи lex.bg. 11 конституционни съдии отхвърлиха искането на „Възраждане“ решението, с което Народното събрание отказа провеждането на това допитване до народа, да бъде обявено за противоконституционно. Решението на КС е подписано с особено мнение на Янаки Стоилов и със становище на Атанас Семов.

Докато конституционните съдии заседаваха, т.е. още преди решението им да бъде постановено, от „Възраждане“ проведоха безпрецедентен протест пред институцията – пазител на основния закон, като струпаха животински изпражнения и бали сено, палиха димки, изгориха чучело на конституционен съдия, за кратко горя и автомобил.

Още преди произнасянето на съда, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви пред тях: „Конституционният съд днес ще извърши престъпление“. И допълни: „Тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна“.

По думите му последната останала крепост на законността и правовия ред е била превзета от „престъпното мнозинство“ и превърната в „престъпна нотариална заверка“ на всички престъпления, които оттук нататък ще бъдат вършени в Народното събрание.