Анализи

Шефът на СДВР: Напомням на експертите - разкрихме 5 поръчкови убийства, а по Нотариуса работим от 2022 г.

   
Шефът на СДВР: Напомням на експертите  - разкрихме 5 поръчкови убийства, а по Нотариуса работим от 2022 г.

  • Заради контактите му с магистрати, както е по закон, прокуратурата даде на друг орган делото за престъпленията на Мартин Божанов
  • Стрелецът е покосил жертвата си от около 12 м, като се смята, че се е намирал извън комплекса
  • Няма трети замесен човек в удушаването на Пейо Пеев и при заличаването на следите 
  • София е една от най- сигурните столици в Европа - казали са го чужди главни прокурори на Борислав Сарафов
  • През 2023 г. имаме 390 сигнала за домашно насилие в София,от които пострадали са едва 54-ма мъже
  • Петър Александров бе задържан за убийството на Кирил Русев 30 минути след сигнала за изчезването

- Главен комисар Николов, седмица след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса с какви насоки разполагате?

- Екипът, работещ по случая, е ангажиран с търсенето на улики по горещи следи и изследване на иззетите веществени доказателства от местопроизшествието и имотите, свързани с Божанов.

Установено е, че стрелецът е покосил жертвата си от около 12 метра, като се предполага, че се е намирал извън комплекса. От трите произведени изстрела се установява една входно-изходна огнестрелна рана в областта на главата на Божанов, един попаднал в близост до него изстрел и още един, който е бил по-далеч. Калибърът е 9х19 Parabellum.

- Имате ли версии за мотива за убийството? 

- Подобно на версиите, които изграждаме по убийството на Алексей Петров, които са множество поради многокомпонентната дейност на убитите и неограничените им контакти, тук е доста рано да конретизираме с точност една или две хипотези.

- Има и паралелен сюжет за частния му клуб за магистрати. Вие реално сте разследвали тази му дейност, докато сте били в ГДБОП. На какви данни се натъкнахте тогава? 

- Данните, с които разполагам за Божанов, станали ми известни във връзка с предишната ми месторабота, са по повод водена разработка срещу него по сигнал на Антикорупционния фонд. Тогава детайлно бяха изследвани конкретно посочени случаи на опити за негова намеса в хода на досъдебни производства. Главно се проверяваха получени данни за близки негови контакти с адвокати, магистрати и лица от криминалния контингент.

Именно поради установяване на тези факти - за замесени магистрати, прокуратурата, на която докладвахме в цялост извършената проверка, е преценила да възложи на друга компетентна структура да изпълнява разпорежданията на наблюдаващия прокурор и следовател по образуваното следствено дело. (По закон това е КПКОНПИ - б.а.)

Убийството на Божанов носи всички белези на поръчково покушение. Дори не се чу в медийното пространство, че разкрихте друго такова - на сириец, разстрелян в София. Разкажете за случая.

- Извършителите не са задържани, тъй като се намират извън страната. Затова ще разкажа случая, без да назовавам конкретни имена.

Това е един класически пример за убийство с конкретен поръчител, логистици, извършители и установен мотив за отстраняване на човек по начин, по който се демонстрират сила и безскрупулност. Нещо повече - установи се, че и поръчката, и извършителите са се организирали в чужбина и са чужденци.

Чуваме, че напоследък в медиите се появяват “експерти”, които едва ли не ни обвиняват, че имаме проблем при разкриване на поръчкови убийства. Искам да им кажа, че освен този случай се сещам за поне още 4 разкрити такива или опити в последните няколко години - на Станка Марангозова, опита за убийство на Алексей Петров с гранатомети, на таксиметровия шофьор Бобъра, който бе важен свидетел по дело за трафик на дрога, и на Любомир Иванов, познат и като Полицая. Но да се върна на случая от 9 октомври м.г.

Характерното при него е, че жертвата е сириец, на 17 г., прострелян 15 пъти, предимно в областта на главата. Още на място тези обстоятелства ни дадоха основание да предположим, че става въпрос за личен мотив и назидание.

При огледа на жилището на убития се намериха вещи и предмети, от които да се предположи, че той се е занимавал с каналджийство.

Тръгнахме по тази първа и най-вероятна версия и резултатът дойде само за седмица.

Установихме двама чужденци, които влизат в България два дни преди убийството, осигуряват си оръжие, проучват адреса на жертвата и на следващия ден го убиват. Незабавно след това с предварително наети логистици - българи, напускат страната. Предприети са множество действия по разследването, в резултат на които са установени всички факти и обстоятелства по убийството и са събрани данни за неговите автори и поръчители.

- Разкажете за тях. 

- Към момента са повдигнати обвинения на участниците и очакваме партньорските служби да изпълнят молбата ни за правна помощ и да ни ги предадат.

Поръчителят е от организираната престъпност на наша съседна държава, живеещ в Нидерландия. Той е възложил конкретни действия на жертвата, за което предварително му е платил. Убитият сириец не само че не е успял да извърши незаконната услуга, а е имал и вина в причиняването на смъртта на роднина на поръчителя. Това обстоятелство, станало ни ясно на по-късен етап на разследването, затвърди нашите предположения за личния мотив с оглед modus operandi (начин на действие). 

- Извън поръчковите покушения задържахте 2 жени за убийството на Пейо Пеев. Как се стигна до разплитането на случая?

- Убийството е станало на 18 януари около 21 часа пред дома на съпругата му Габриела, която има 2 деца от Пейо. За едно от тях има спор за бащинство. Най-вероятно това е и основната причина за влошените отношения между тях и майката на Габриела. Те прерастват в конфликт през последните месеци. Запознат с това обстоятелство е бил бащата на Пейо - Орлин Пеев, който е имал известни подозрения, че синът му е обект на системни скандали и упреци от двете жени. Той се е опитвал да повлияе на сина си да прекрати отношенията си с тях.

Стана ясно, че Пейо е посещавал адреса на Габриела често по повод срещи с първото му дете, на 6 г. Разполагаме с данни, че седмица преди убийството Пейо отново е бил в дома на Габриела, след което е имал съмнения, че му е дадена течност, с която е бил упоен. Споделил го е с баща си. Това го е накарало да изследва кръвта си в частна лаборатория. Пробите не са открили наличие на упойващи вещества.

Тези обстоятелства са накарали баща му да бъде по-бдителен и загрижен за ежедневието на сина си. Заради това, че след 18 януари нямал връзка с него, още през нощта на 19-и бащата подава сигнал в 4-о РУ. Там посочва, че се притеснява за сина си, и изразява съмнения, че е възможно да му се е случило нещо, предизвикано от жените, с които е имал конфликт.

Незабавно са предприети действия по разследването, от които е установено, че Габриела и Красимира имат съмнително поведение и дават разнопосочни обяснения за действията си във вечерта на убийството.

В компилация с огледните действия и преглед на видеозаписи в района възникват подозрения за насилствени действия пред адреса на Габриела с участието на нея и нейната майка срещу Пейо. Установен е автомобил, с който той е отишъл в дома на Габриела, заснет от видеокамера, който впоследствие е открит в кв. “Драгалевци”, скрит в гориста местност и за съжаление, в него е и тялото на убития.

От извършените множество действия по разследването е установено, че Красимира е транспортирала автомобила до мястото, където открихме него и тялото. Впоследствие е опитала да го изгори с цел прикриване на престъплението.

- Съдът отхвърли признанията на Габриела, направени по време на оперативна беседа. Трябват ли законови промени или тълкувателно решение на ВКС, така че показанията на полицаите, пред които са направени признанията, да са годни доказателствени средства, а не всеки съд да ги тълкува различно? Питам ви като професионалист, който е попадал във всякакви ситуации.

- На първо четене в правната комисия с пълно единодушие депутатите са приели забрана за това полицаи, извършващи разузнавателни беседи, да имат качеството на свидетели по образувани досъдебни производства. Промяната се е наложила в резултат на осъдителна за България присъда в Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото “Димитър Митев”.

Естествено, това е в интерес на обвиняемите, тъй като възприятията на хората, работещи на терен и лично със заподозрените, са най-преки и непосредствени.

- Търсите и други замесени. В каква роля и колко души?

- Първоначално и за нас бе необяснимо, че две жени могат да извършат такова тежко криминално престъпление и да предприемат действия по заличаване на следите си. Предвид това, че нямат предишни криминални прояви, се насочихме към търсене на помагач и съизвършител, но с категоричност мога да кажа, че няма трети замесен в умъртвяването и оказването на помощ при заличаването на следите.

- В това убийство всъщност мъжът е бил жертва на домашно насилие. Колко такива случаи имате, не е тайна, че мъжете като че ли ги е срам да се оплачат, например аз не съм подавал жалба за белега на дясната си вежда, причинен от хвърлена от гадже чиния?

- Рядко имаме случаи на физическо насилие от страна на жени към техните партньори, но е важно да се отбележи, че психологическият тормоз, също регламентиран като домашно насилие, рядко се заявява от пострадалите мъже.

През 2023 г. имаме 390 сигнала за домашно насилие в София, от които пострадали са едва 54 мъже, или малко над 10%.

- Много бързо разкрихте и убийството на Кирил Русев. един от длъжниците на покойния Стоян Александров, а след това и на сина му. Там имаше много опити за прикриване на престъплението. Това затрудни ли ви?

- Кирил Русев е бил убит на 4 януари във времето от 13,30 до 15,10 часа в кв. “Надежда”. Сигналът е получен в 6-о РУ на другия ден в 16 ч. В 16,30 ч вече бе задържан Петър Александров по подозрения за съпричастност, няма и 30 минути след получаване на сигнала.

След кратка беседа с него пристъпихме към задържане на неговия съучастник Александър Кинов. Тук интересен факт е, че непосредствено преди задържането му той е укрил тялото на жертвата в погребална агенция. Именно тази бързина и незабавна реакция след сигнала предотврати изгаряне на най-важното доказателство - трупа на жертвата. Знаете, че ако не бъде открито тялото, няма как да се повдигне обвинение за убийство. Изгарянето на трупа може би щеше да стане на следващия ден, но благодарение на бързото задържане на Кинов и множество действия по разследването, на следващия ден открихме и тялото.

Искам да подчертая, че откриването на трупа не е вследствие на самопризнания на убийците на Кирил Русев, а на професионализма на екипа от СДВР, работещ по случая.

- Бяха ли успели да прикрият нещо и това затрудни ли ви?

- Наистина в рамките на денонощие двамата бяха направили доста опити, чрез които да ни заблудят и да прикрият авторството си, но някои от действията им по-скоро ни ориентираха и затвърдиха убеждението ни, че именно те са извършителите.

При огледа на местопрестъплението личеше много старателно почистване на следи от кръв и други доказателства. Фактът, че убийството бе извършено в необитаема къща, обявена за продан, и множеството действия на Кинов и Александров след убийството с цел да ни заблудят създават несъмнено впечатление за предварителен умисъл и подготовка за убийство, които принципно са трудни за разкриване и неслучайно са и по-тежко наказуеми. Освен бързата и качествена работа на терен тук показахме и прекрасно взаимодействие с партньорските служби, които откриха и ни предадоха веществени доказателства и на територията на Сърбия, тъй като двамата бяха отишли и там, а през българския пункт единият бе минал с личната карта на Русев.

- Криминалистите на СДВР грабнаха колективния приз “Полицай на годината”, а вие като директор вече сте главен комисар. Помагат ли подобни оценки от ръководството на министерството?

- Освен че бе оценена с най-високия приз, работата на колегите от отдел “Противодействие на криминалната престъпност” бе награден лично от главния прокурор и началникът на сектор “Разследване на криминални престъпления” при СДВР. На самата церемония останаха в съзнанието ми думите на главния прокурор при връчването на наградата. Той каза, че при последната си международна среща с други главни прокурори на европейски държави участниците са коментирали средата за сигурност и са отчели, че София е една от най-сигурните европейски столици. Относно високите оценки, които получаваме от ръководството на министерството, мога да кажа, че именно те са основният мотиватор и ни дават стимул за неуморна работа и постигане на високи резултати.