Коментари

Настимир Ананиев: Няма как да е нямало политици в кръга на Нотариуса

   
Настимир Ананиев: Няма как да е нямало политици в кръга на Нотариуса

Няма как да не са замесени и политици. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев относно кръга на Мартин Божанов-Нотариуса пред NOVA NEWS.  Коментарът му е свързан със съставянето на комисията, която ще установява обстоятелствата около убийството на Нотариуса. Вчера беше първото ѝ заседание, а Ананиев е част от състава ѝ.

Той призова магистрати да проявят смелост и да бъдат изслушани в комисията. „Председателят Никола Минчев е гарант за прозрачност и за това, че тази комисия ще се опита максимално да даде информация какво се е случвало", заяви депутатът.

Според него няма как и политици да не са замесени в кръга на Божанов. „Има трима души, които искаме да изслушаме в комисията – Ивайла Бакалова, нейният приятел Веселин Денков и Калин Стоянов, в качеството му на бивш шеф на ГДБОП, който е изпратил до Прокуратурата доклад, свързан с Нотариуса", заяви Ананиев. Той каза, че очаква след края на дейността на комисията в доклада да има повече отговори.

„Граждански организации като Антикорупционния фонд, който вчера изслушвахме, може да правят разследвания и да търсят информация, но да бъдат спрени от институциите. На институционално ниво комисията ще се опита да получи максимално много информация, за да видим имало ли е група, която по някакъв начин е влияела върху съдебната система чрез изнудване на магистрати и кой е контролирал тази група", заяви Ананиев.

Той поиска в комисията да бъдат изслушани Иван Гешев и Борислав Сарафов.

Няма имена на политици в списъка с магистрати, които са посещавали клуба на убития Мартин Божанов - Нотариуса. Това обяви по-рано през деня зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев пред БНТ.

"Виждаме, че участниците са точно тези, които са оплетени в мрежата на Нотариуса. В този частен клуб членуват именно магистрати, тоест това е една група за влияние вътре в правосъдната система. Системата, която трябва да разплете казуса е вътре в него, което означава, че тя трябва да се саморазследва", коментира той.

Списък на лица, които да бъдат изслушани във временната комисия, която трябва да разследва дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, внесе днес Гроздан Караджов от ИТН до председателя й Никола Минчев.