Новини Светът

Почина руският опозиционер Алексей Навални

   
Почина руският опозиционер Алексей Навални

Руският опозиционер и изявен критик на Путин Алексей Навални е починал в затвора, съобщиха руските власти.

"На 16 февруари 2024 г. в наказателна колония № 3 осъденият Алексей Навални се е почувствал зле след разходка и почти веднага изгубил съзнание", се казва в съобщението.

В изявлението на руските власти се казва още, че веднага са били изпратени екипи на спешна помощ.

"Бяха проведени всички необходими реанимационни мероприятия, но те не дадоха положителни резултати. Лекарите от спешна медицинска помощ потвърдиха смъртта на осъдения", завършва изявлението.

Адвокатът на Алексей Навални Леонид Соловьов отказа да коментира съобщението на "Новая газета" за смъртта на неговия клиент. „По решение на семейството на Алексей Навални не коментирам абсолютно нищо. Нека да го разберем сега. В сряда при Алексей имаше адвокат. Тогава всичко беше наред", каза адвокатът, съобщава "Комерсант".

47-годишният Алексей Навални е може би най-известният критик на руския президент Владимир Путин. Роден е в село западно от Москва.

Политическата му активност, включително обширните разследвания на корупцията по високите етажи на властта и кандидатурата му за кмет на Москва, му спечелиха слава и мнозина смятаха, че той представлява заплаха за управлението на Путин.
През август 2020 г. борбата му срещу руския президент дори попадна в заглавията на световните медии.

Навални се разболя тежко по време на полет от Сибир до Москва и изпадна в кома. Екипът му обвини Кремъл, че го е отровил - обвинение, което руската власт отрича и до днес.

 

Отровеният Навални беше откаран в болница в Берлин, където медиците потвърдиха, че той е бил отровен с новичок - нервнопаралитично вещество от съветската епоха. Възстановяването му отне месеци.

След като се възстанови, Навални избра да се върне в Русия, където по-късно беше арестуван, осъден по обвинения, които според него са политически мотивирани, и остана в руски затвори до смъртта си.

От Кремъл коментираха, че не знаят каква е причината за смъртта на Навални. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че федералната служба по затворите извършва всички необходими проверки във връзка със смъртта му.

Руската информационна агенция ТАСС пише, че Владимир Путин е бил информиран за смъртта му.