Развлечения

Опенхаймер и Клети създания с най-много отличия БАФТА

   
Опенхаймер и Клети създания с най-много отличия БАФТА

Филмите "Опенхаймер" и "Клети създания" спечелиха най-много награди на Британската академия за кино и телевизия – БАФТА. Критиката и букмейкърати смятат, че с поредния куп от отличия филмът "Опенхаймер"се превръща в основен претендент да триумфира и на "Оскар"-ите след три седмици.

Килиан Мърфи, Робърт Дауни-джуниър и режисьорът Кристофър Нолан бяха отличени за работата си по "Опенхаймер". Мърфи беше обявен за най-добър актьор за ролята на Джей Робърт Опенхаймер, известен като бащата на атомната бомба, докато Дауни-джуниър спечели наградата за най-добра поддържаща мъжка роля. 

Драмата спечели общо седем награди БАФТА, включително за най-добър филм. Обявеният за най-добър режисьор Кристофър Нолан благодари на актьорския състав, воден от "несравнимия и безстрашен Килиън Мърфи" и също така призна заслугите на всички подкрепили филма "за това, че са се заели с нещо мрачно". 

"Клети създания" отнесе пет награди, включително най-добра женска роля на Ема Стоун. За поддържаща женска роля бе отличена Да'Вайн Джой Рандолф за играта си в "Заседнали". 

Изненадващо като обявяващ наградата на "Опенхаймер“" за най-добър филм се появи 62-годишният Майкъл Джей Фокс, който повече от 30-години е болен от Паркинсон. Той получи бурни овации от публиката. 

Макар и с доста номинации филми като "Барби", "Маестро" и "Убийците на цветната луна" не спечелиха нито една награда. 

Принцът на Уелс, който е президент на БАФТА, зае своето място сред холивудските суперзвезди в първия си високопоставен кралски ангажимент след скорошната операция на съпругата му Кейт. Медиите коментират, че макар и често гласуващите за БАФТА и „Оскар“ да имат разминавания, очакванията този път са, че „Опенхаймер“ ще повтори успеха си и на церемонията на 10 март в Dolby Theatre в Лос Анджелис.

Килиън Мърфи е най-добър актьор в Опенхаймер/АФП

 

Президентът на БАФТА принц Уилям с изгряващи кинозвезди/АФП