Развлечения

Вижте кой спечели Оскар, Опенхаймер стана големият победител

   
Вижте кой спечели Оскар, Опенхаймер стана големият победител

"Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан стана големият победител по време на 96-ата церемония по раздаване на най-престижните кино награди, след като има 13 номинации за "Оскар" и взе 7 статуетки, включително и за най-добър филм.

"Клети създания" на режисьора Йоргос Лантимос се нареди на второ място по победи, като прибра 4 оскара, включително в категорията за най-добра актриса в главна роля, която отиде при Ема Стоун. Водещ на церемонията, която се проведе в театър "Долби", беше отново комикът Джими Кимъл.

"Искам да благодаря на ужасното си детство и на Академията в този ред" - с тези думи актьорът Робърт Дауни-Джуниър прие "Оскар"-а си за най-добра поддържаща мъжка роля и продължи: "Бих искал да благодаря и на ветеринарния си лекар, исках да кажа съпругата си Сюзан Дауни. Тя ме намери, аз бях изоставено кученце и тя ме върна с любов към живота".

Носителите на "Оскар" Робърт Дауни-Джуниър, 
Дивайн Джой Рандолф, Ема Стоун и Килиън Мърфи (от ляво на дясно)
Носителите на "Оскар" Робърт Дауни-Джуниър, Дивайн Джой Рандолф, Ема Стоун и Килиън Мърфи (от ляво на дясно) Снимка: "Ройтерс"

"Беше най-изумителното ми пътешествие последните 20 години, благодаря ви", започна речта си Килиан Мърфи, след като взе статуетката за най-добър актьор в главна роля. "Горд ирландец съм. Направихме филм за човека, който създаде ядреното оръжие и за добро или зло, ние вече живеем в неговия свят. Това е за хората, които носят мир на света", добави още той.

Призът за най-добър режисьор връчи големият Стивън Спилбърг на Кристофър Нолан, направил тричасовата драма за създателя на атомната бомба "Опенхаймер". Това е първият му "Оскар".

Кристофър Нолан взе приза за най-добър режисьор
Кристофър Нолан взе приза за най-добър режисьор 

"Роклята ми се скъса по време на I'm Just Ken. Не ми остана глас! Жените на сцената - вие сте невероятни! Всичките ми колеги в тази категория, споделям статуетката с вас - обичам ви", така започна речта си Ема Стоун, след като получи "Оскар" за ролята си в "Клети създания". Това й е втора статуетка, като първата беше за ролята й в "Ла ла ленд". "Миналата вечер се паникьосах, че може да стане нещо такова. И Йоргос ми каза - слушай, все едно не си ти. И е прав, защото тук е екипът. Ние всички сме заедно и за мен е чест да споделя "Оскар"-а с всеки от актьорския екип. Благодаря за любовта, за грижата. Бела Бакстър ще бъде завинаги с мен!", каза още актрисата.

Носителките на "Оскар" Дивайн Джой Рандолф и Ема Стоун
Носителките на "Оскар" Дивайн Джой Рандолф и Ема Стоун Снимка: "Ройтерс"

Ал Пачино представи награда за най-добър филм, която отиде за "Опенхаймер". "Мисля, че всички, които правим филми, си мечтаем за такъв момент. И аз съм си мечтала отдавна за този момент, но ми беше много невероятно, че ще спечелим и главата ми се изпразни", каза продуцентът на лентата Ема Томас. "Причината да стане това е Крис Нолан - единствен той, уникален е! Много съм ти благодарна. Фантастичното е, че работим с хора, че сме екип, а нашият екип беше невероятен", добави още тя.

Актьорите от комедийния филм "Близнаци" от 1988 г. Арнолд Шварценегер и Дани Де Вито отново застанаха един до друг, след като представиха победителя в категориите "най-добри визуални ефекти" и "най-добър монтаж".

Арнолд Шварценегер и Дани Де Вито участваха в комедийната лента от 1988 г. "Близнаци", сега представиха победителите в две категории на оскарите
Арнолд Шварценегер и Дани Де Вито участваха в комедийната лента от 1988 г. "Близнаци", сега представиха победителите в две категории на оскарите 

Наградата за най-добър костюм беше връчена от кечиста и актьор Джон Сина, който се появи чисто гол на сцената.

Джон Сина се появи гол на сцената
Джон Сина се появи гол на сцената 

"Надявам се да никога да не се налагаше да правя този филм", каза режисьорът Мстислав Чернов на "20 дни в Мариупол", който взе "Оскар" за най-добър документален филм. "Иска ми се да мога да разменя това (статуетката) с това Русия никога да не бяха нападали и окупирали градовете ни. Ако можех, щях да дам цялото си сърце за това Русия да не убива десетки хиляди от моите събратя украинци, да пуснат всички заложници и войници, които защитават страната си, но не мога да променя историята", добави още той.

Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля взе Дивайн Джой Рандолф за The Holdovers
Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля взе Дивайн Джой Рандолф за The Holdovers Снимка: "Ройтерс"

Изцяло в розово облечен, Райън Гослинг, който влезе в ролята на Кен в лентата за куклата "Барби" направи впечатляващо шоу на сцената на театър "Долби", като изпълни хита от филма на Грета Геруиг - I'm Just Ken. На сцената се появи и Слаш от Guns N' Roses.

Райън Гослинг, който влезе в ролята на Кен в лентата "Барби", и Слаш от Guns N' Roses изпълниха хита от филма на Грета Геруиг - I'm Just Ken.
Райън Гослинг, който влезе в ролята на Кен в лентата "Барби", и Слаш от Guns N' Roses изпълниха хита от филма на Грета Геруиг - I'm Just Ken. 

Андреа Бочели и синът му изпяха Time To Say Goodbay, като почетоха всички покойни звезди, които светът загуби миналата година.

Андреа Бочели и синът му изпълниха Time To Say Goodbay и почетоха звездите, светът загуби миналата година.
Андреа Бочели и синът му изпълниха Time To Say Goodbay и почетоха звездите, светът загуби миналата година. 

Ето кой спечели "Оскар":

Най-добър филм: "Опенхаймер"

Най-добър актьор в главна роля: Килиън Мърфи за "Опенхаймер"

Най-добра актриса в главна роля: Ема Стоун за "Клети създания"

Най-добър актьор в поддържаща роля:Робърт Дауни-Джуниър за "Опенхаймер"

Най-добра актриса в поддържаща роля:Дивайн Джой Рандолф за The Holdovers

Най-добър режисьор: Кристофър Нолан за "Опенхаймер"

Най-добър оригинален сценарий:"Анатомията на едно падане"

Най-добър адаптиран сценарий:American Fiction

Най-добър чуждестранен филм: "Зона на интерес", Обединеното кралство

Най-добър анимационен филм:"Момчето и чаплата"

Най-добра кинематография:"Опенхаймер"

Най-добър монтаж: "Опенхаймер"

Най-добри грим и прически: "Клети създания"

Най-добри костюми: "Клети създания"

Най-добри визуални ефекти: Godzilla Minus One

Най-добра оригинална музика:"Опенхаймер"

Най-добър звук: "Зона на интерес"

Най-добра оригинална песен: What Was I Made For от "Барби"

Най-добър дизайн на продукцията:"Клети създания"

Най-добър късометражен анимационен филм: War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Най-добър документален филм: "20 дни в Мариупол"

Най-добър късометражен документален филм: The Last Repair Shop

Снимка: "Ройтерс"
Снимка: "Ройтерс"
Снимка: "Ройтерс"