Коментари

Христо Грозев ще разследва смъртта на Алексей Навални

   
Христо Грозев ще разследва смъртта на Алексей Навални

Засега изключвам възможността руските власти да са били наистина изненадани от смъртта на Алексей Навални. Това казва българският разследващ журналист от „Белингкат“ Христо Грозев в интервю за рускоезичното издание „Медуза“, който вече е започнал разследването на смъртта на опозиционера. 

Мислех, че след войната той може да се върне в руската политика на бял кон. Съпругата на един от моите източници, служител от системната сигурност, гледа документалния филм „Навални“ и каза на съпруга си: „Дори не знаех, че е такъв! Ако се кандидатира за президент, ще гласувам за него, разказва Грозев. 

Мисля, че той може да се върне по сценария на Нелсън Мандела (който ръководи Южна Африка след 27 години затвор). Така си го представях. Мислех, че Навални ще преживее падането на режима, казва още Грозев. 

„Спомням си, когато Алексей реши да се върне в Русия, попитах съпругата му Юлия дали разбира, че той ще бъде арестуван там. Тя се усмихна и ми отговори – „Христо, толкова си наивен. Не само ще го арестуват – ще го държат в затвора години наред. И дори може да го убият“, спомня си разследващият журналист.

Грозев обяснява още, че по време на конференцията в Мюнхен, когато се разбира за смъртта на Алексей Навални, той е бил на място в германския град. „Около мен много руски бизнесмени започнаха да получават съобщения от техни връзки в русия – средно ниво олигарси. Всички бяха в един и същи дух – не можем повече да бъдем пасивни. Някои от бизнесмените дори записаха видео съобщения до семейството на Алексей, които се опитаха да им изпратят чрез познати и приятели. В тези видео съобщения те наричат режима на Путин със същите думи, които ние използваме“, казва Грозев.

От „Медуза“ уточняват, че не са запознати да има наистина такива видеоклипове и не са потвърдили независимо твърденията на журналиста. 

„След смъртта на Алексей получих много предупреждения по мои канали и източници, че може да започне цяла вълна репресии и убийствата. Путин имал „специални планове“ за други руски опозиционни лидери. Ако това е вярно, хора като Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза са изключително застрашени“, казва Грозев.

„Ще разследвам какво се е случило. Всичко се случва в много малко и отдалечено място. Хубавото е, че ако има следи от потенциални наемни убийци, те ще бъдат значително по-лесно откриваеми. Не може кола на ФСБ да мине през малък град и никой да не я види“, коментира Грозев. 

И предположи, че ако наистина смъртта на Навални се окаже убийство, то извършителите може да са същите агенти на ФСБ, които са се опитали да го отровят през 2020 г. „Няма смисъл да рискуват с нови хора, допълни Грозев. 

„Най-подозрително е, че все още не са върнали тялото на семейството. Вероятно по него все още има следи от убийците. И сега решават какво да правят с това“, казва още той.