Новини

Депутатите гласуват промените в Закона за МВР и Закона за насърчаване на инвестициите

   
Депутатите гласуват промените в Закона за МВР и Закона за насърчаване на инвестициите

Депутатите трябва да приемат окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите и в Закона за МВР. Те ще обсъждат на първо четене и проекти за промени в Закона за здравето.

В мотивите на вносителите от ДПС е записано, че целта на промените в Закона за насърчаване на инвестициите е да предпазят страната и ЕС от т.нар. "корозивен капитал", т.е. инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност и обществения ред". Те стъпват и на европейски регламент от 2019 г., който предвижда механизъм за скрининг на чуждите инвестиции.

Промените в Закона за МВР стъпват на три проекта, обединени преди второ четене в общ законопроект с предложения от различни парламентарни групи. С тях се цели подобряване на работата на разследващите полицаи и отчитане на тяхното претоварване. Преодоляват се някои от ограничения в синдикалната дейност на национално ниво, като участието в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Създава се механизъм за определяне на заплатите, като най-ниското възнаграждение за длъжност на лицата, работещи по трудово правоотношение, не може да е по-малка от средната работа заплата за второто тримесечие на предходната година.

Депутатите трябва да довършат и разискванията на първо четене по 4 проекта за промени в Закона за здравето, които започнаха вчера. С измененията се дава точна дефиниция на понятието "първа помощ", за да се насърчи оказването ѝ,  урежда се правната рамка за използване на телекомуникационни технологии като среда за доставка на медицински услуги, т.нар. телемедицина и се предлага създаване на Стратегически здравен съвет към НС като независим консултативен орган по въпросите на здравната политика и управлението на здравеопазването.