Новини Реакция

Гешев се оплака на Комисията по журналистическа етика от Виктор Николаев и Мирослава Иванова

   
Гешев се оплака на Комисията по журналистическа етика от Виктор Николаев и Мирослава Иванова

Бившият главен прокурор Иван Гешев е сезирал Комисията по журналистическа етика за поведението на водещите от сутрешния блок на Нова тв Виктор Николаев и Мирослава Иванова, защото разпространили "лъжливи твърдения" за него в ефира в понеделник.

Това пише Гешев в съобщение до медиите.

"Основният наратив, който се налага в нея, е "Гешев е свързан с Нотариуса". Това обаче е лъжливо твърдение, а не факт. То обслужва интереса на някои хора в държавата, но не е вярно. Виктор Николаев и Мирослава Иванова разпространиха лъжливи твърдения за мен в ефира на Нова ТВ. Удивително е как двама от водещите български журналисти не правят разлика между лъжливо твърдение и факт. По този начин те разпространиха невярна информация в национален ефир и допринесоха за манипулацията на обществото. Двамата не спазиха и основните журналистически стандарти, тъй като не провериха достоверността на информацията и не се обърнаха към мен, за да потърсят и другата гледна точка - моята", пише Гешев.

Нещо повече - в конкретния случай Нова тв си позволила да изчете само частично поисканото от него право на отговор, въпреки че то било "направено в изискуемата форма и срок". Така медията погазила разпоредбите на чл.18 от Закона за радиото и телевизията.

По-надолу Гешев изрежда алинеите на въпросния член, които засягат предоставянето на достоверна информация на обществото.

"Всичко това ме провокира да се обърна към Комисията по журналистическа етика с искане да бъде разгледано поведението на двамата водещи на "Здравей, България" в предаването, излъчено на на 19.02.2024г. /понеделник/, около 8:05 часа в сутрешния блок на Нова телевизия. Като юрист знам, че в правото има професионални стандарти, етика и морал, на които аз държа и отстоявам. Вярвам, че в журналистиката е същото - освен нормативни, съществуват и етични правила, които трябва да бъдат спазвани. В противен случай – с професията е свършено", заключава отстраненият от ВСС бивш обвинител №1 Иван Гешев.