Новини

ДАНС изгони руски разузнавачи, представяли се у нас за бг граждани

   
ДАНС изгони руски разузнавачи, представяли се у нас за бг граждани

ДАНС наложи забрана за влизане в страната на лица, установени като разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, съобщиха от Държавна агенция "Национална сигурност". 

На руските граждани Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 г. в Калининград, Руска Федерация, и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 г. в село Хватовка, Саратовска област на Руската федерация, е наложена принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз" за срок от 5 години. За двамата има данни, че действат против сигурността на страната. 

Те са се представяли за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

В ДАНС е придобита информация, според която Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали, участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

Според придобитите данни, основната цел на присъствието на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина в страната ни е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, потвърждаващи автентичността на същите, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на България.