Новини

Гонят депутати на ''Възраждане'' от 2 комисии след посещение в Москва

   
Гонят депутати на \'\'Възраждане\'\' от 2 комисии след посещение в Москва

Правилникът на Народното събрание (НС) ще бъде променен, за да може мнозинството да извади представители на "Възраждане" от парламентарни комисии заради посещение в Москва.

Предложението бе внесено днес от ПП-ДБ, но бе спряно от партньорите им в некоалицията ГЕРБ и ДПС с мотива, че противоречи на правилника и трябва да мине, след като първо бъдат приети промени в самия правилник за работа на Народното събрание.

Днес НС трябваше да гласува три проекторешения, внесени от Явор Божанков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, с които да се извадят депутати на Костадин Костадинов от комисиите по външна политика и отбрана. Предложението дойде заради скорошно ми посещение на политически форум Москва.

Според трите проекторешения Ангел Георгиев и Ивелин Първанов се освобождават като членове на комисията по външна политика, като Първанов отпада и от състава на комисията по отбрана.

Първоначално предложенията бяха приети като точка от дневния ред с мнозинството на "сглобката", което предизвика скандал още преди реалното гласуване на предложенията. В поредица от процедури по начина на водене депутати от групата на Костадин Костадинов призоваха председателя на НС Росен Желязков да оттегли проекторешенията, защото представлявали "грубо закононарушение" и са противоконституционни. Желязков заяви, че залата ще гласува и ще се произнесе, а дали са противоконституционни, ще каже Конституционният съд.

Цвета Рангелова от "Възраждане" цитира Правилника на НС и заяви, че проекторешенията му противоречат, тъй като членове на комисията се освобождават с писмени предложения от парламентарната група, от чиято квота са.

БСП определи предложенията на ПП-ДБ като "скандални", а ИТН настояха да няма подобен произвол на мнозинството. На свой ред вносителят на едно от предложенията Явор Божанков заяви, че не може в комисията по отбрана, която гласува текстове за военната помощ за Украйна, да има хора, които ходят в Москва и се срещат с представители на партията на Путин. След гласуването се очакваше "Възраждане" остана с един представител в комисията по външна политика и с нито един в тази по отбрана.  

В средата на дебата бе дадена 15-минутна почивка, през която да бъдат раздадени текстовете на депутатите. След края ѝ обаче Росен Желязков предложи проекторешенията да бъдат отложени, като предложението му мина с гласовете на всички без ПП-ДБ. В отговор Явор Божанков обвини партньорите си от ГЕРБ-СДС и ДПС във фалшив евроатлантизъм и формиране на нова коалиция.

"ДПС няма да позволи по никакъв начин националната сигурност на страната да бъде увреждана с каквито и да било срещи с режима на Путин. Но ще се научим да правим нещата както трябва. Когато правилникът на НС не позволява нещо да стане, ще променим правилника", отвърна му Йордан Цонев от ДПС.

След това и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС заяви, че правилата трябва да се спазват винаги, а не само когато на някой му изнася да го прави. Тя също заяви, че правилникът може да се промени. Така темата темата за премахването на "Възраждане" от комисията по отбрана приключи до промяната на правилника.