Новини Реакция

Борисов поиска смяна на Тагарев след ротацията

   
Борисов поиска смяна на Тагарев след ротацията

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска смяна на военния министър Тодор Тагарев след ротацията. Според него той не е свършил работата си по отношение на обещаните БТР-и за Украйна. Днес в ефира на bTV Тагарев заяви, че 115-те БТР-и още са в София. 

"Каквото и да ми напишат в отчета, за мен той не си е свършил работата. Това е неработещ министър, който бил работил на толкова високи обороти, че сега му било виновно МВР, били му виновни зам.-министрите. Толкова е работил, че има справка в секретно деловодство какво е свършил и трябва да ви кажа, че аз не бих отишъл в Киев без да съм изпълнил решенията на парламента, а той не ги е изпълнил", коментира Борисов.

Той все още не е получил оценката на министрите, която трябва да изготвят Денков и Габриел.

Лидерът на ГЕРБ коментира предложеното от него коалиционно споразумение. Вчера Борисов заяви, че в рамките на десетина дни ще се изготви коалиционно споразумение, което ще е за следващите три години на управление.

"Две седмици ги чаках да се напопътуват и доколкото разбирам, няма никакъв резултат от тези пътувания. Ние, за разлика от тях, обмисляме всяка дума, всяко изречение и си го представяме как би изглеждало на практика. Това не е документ, който се пише на коляно като при тях, за да отразява само щенията на една или друга партия", каза Борисов по повод призива на Кирил Петков споразумението да се изработи по-бързо от предвидените десет дни.

Той потвърди, че в споразумението ще има предвидена ротация на премиерите на всеки девет месеца, но според него Петков е истинският премиер и крайното решение е негово. На въпрос дали ако Габриел стане премиер, последната дума няма да е на Борисов, той отговори, че е лидер на партията и има доверие на Габриел. 

Борисов  вчера обясни, че предлага министрите да се разделят 50 на 50 между партньорите или според електоралната тежест. На въпрос това не е ли "делкане на държавата", както го нарече съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, той отговори, че "когато говорим за независими регулатори, съдебна система, служби, може да звучи така. Когато се явяваме на парламентарни избори, първото, с което се занимава парламентът,  е избор на министри и премиер. Сега ще сме в същата ситуация."

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че последен ще се подпише, ако има реформи в службите, които според него трябва да са на принципна основа.