Коментари Новини

Тончо Краевски: Борисов изигра ход, който беше приготвил в ръкава си от много време. Това беше добре обмислена стратегия

   
Тончо Краевски: Борисов изигра ход, който беше приготвил в ръкава си от много време. Това беше добре обмислена стратегия

„Мисля, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изигра ход, който беше приготвил в ръкава си от много време. Изпрати преговорен екип, който да води разговорите от негово име. Целта беше този екип да излезе от преговорите, да обяви един ултиматум, който той да може или да отмени, или да удължи на следващия ден.

Това беше една добре обмислена стратегия”. Това заяви политологът Тончо Краевски в предаването „Пресечна точка”, коментирайки първия мандат за съставяне на кабинет и продължаващите преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.
По думите му от една страна така Борисов е показал разликата „в престижа между себе си и опонента си”. „А от друга страна - преговорният екип може да излезе и да каже: „Финал. Отиваме на избори”. И това да създаде критична ситуация, каквато и създаде. Защото предизвика ответна реакция. Предизвика призив за диалог и го помолиха той да се намеси. Той се намеси и сега имаме нов ултиматум”, посочи Краевски.

Политологът коментира и въпроса какви точно са спънките на преговорите. „Мисля, че никога няма да разберем. И двете страни общо взето казват, че са много неразумни, имат неадекватна оценка за себе си, че са много алчни. Има намеци, че едната или другата страна я притесняват конкретни текстове в споразумението”, подчерта той.