Новини

47% от членовете на ПП са жени, учредиха си Тя, Промяната

   
47% от членовете на ПП са жени, учредиха си Тя, Промяната

“Тя, Промяната” - така се казва женската организация на “Продължаваме промяната”, учредена миналия уикенд. А начело, също както в партията, ще са съпредседателки - депутатките Деница Симеонова и Калина Константинова.

47% от членовете на “Продължаваме промяната” са жени и създаването на такава общност може да спомогне за още по-активно тяхно участие в гражданските процеси и политиката. Следващата стъпка, след като укрепим нашата общност, ще е да повлияем положително на повече млади жени да решат да се занимават с политика, разказа Деница Симеонова пред “24 часа”.

Депутатките Деница Симеонова и Калина Константинова станаха съпредседателки на "Тя, Промяната".
Депутатките Деница Симеонова и Калина Константинова станаха съпредседателки на "Тя, Промяната". 

50 представителки на ПП от цялата страна са присъствали на учредителното събрание. Гост на форума е бил съпредседателят на “Промяната” и финансов министър Асен Василев, към когото е имало много въпроси и за управлението, и за партийните позиции.

Започва изграждане на структури във всеки областен град. В националния борд на “Тя, Промяната” ще има и представителка на българките в чужбина, излъчена от структурите на ПП зад граница. Знаете, че ние настояваме за създаването на МИР за чужбина, работим много със сънародниците ни там, обясни Симеонова. Първият клуб на ПП с офис е във Виена, но имали общности и в Брюксел, Лондон и други европейски градове.

В дамския клуб ще се правят експертни дискусии по теми като домашното насилие, женското здраве, както и за равенството между половете.

В България традиционно жените са представени сравнително добре и в политиката, и в обществените процеси. Въпреки това един от приоритетите на ЕС е равенството, както и в заплащането, което в един момент би повлияло и на пенсиите, обясни още Симеонова.

Едва през 2023 г. за първи път във всички парламенти по света вече има поне една жена депутат. Но фактът, че това се случва чак сега, показва необходимостта от създаването на такава организация, допълва депутатката. И цитира проучвания, според които чак след 80 години може да има паритет на жените и мъжете в парламентите в световен мащаб.