Новини Реакция

Борисов: Няма никаква надежда, отиваме на избори заради ПП-ДБ

   
Борисов: Няма никаква надежда, отиваме на избори заради ПП-ДБ

Няма никаква надежда" и отиваме на избори 2 в 1 заради ПП-ДБ, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Букурещ, където се провежда конгрес на ЕНП.

По-рано днес с пълно мнозинство парламентът гласува оставката на кабинета "Денков". Преди малко съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев заяви, че очаква успешна ротация с минимални смени, като преговорите с ГЕРБ-СДС ще се водят през почивните дни. Вчера, когато се проведе Националното съвещание на ГЕРБ, лидерът на партията Борисов обяви, че с проекта за коалиционно споразумение дават последен шанс на партньорите си от ПП-ДБ.

Изненадващото бързане за гласуването на оставката на Денков обаче е причината, поради която според Борисов вече "няма никаква надежда" за общо управление.

"Денков дойде, хвърли си оставката и си замина" - така той обобщи днешното гласуване в НС.

Борисов разясни, че вчера вечерта от ПП-ДБ изтеглили предложението си за гласуване на оставката на премиера, а рано сутринта отново го предложили. По думите му това поведение е "арогантно", тъй като не е било съгласувано с тях, а и се случва в отсъствието на Мария Габриел. По думите му гласуването не било спешно и могло да се случи, когато с Габриел се върнат в България.

"Кое ми е по-важно - оставката на Ники, или да изберев Урсула фон дер Лайен" - запита той. На конгриса на ЕНП се очаква Фон дер Лайен да бъде избрана за основен кандидат на групата за еврокомисар.

Той коментира и думите на Асен Василев за минимални рокади в състава на МС и заяви, че и той трябна да бъде сменен заради ежедневни назначения, които не се съгласували с ГЕРБ. Като други бъдещи рокади той намекна за министъра на отбраната Тодор Тагарев и спортния министър Димитър Илиев.