Новини Реакция

Свилен Трифонов: Павлин Стефанов няма моралното право да продължи да бъде общински съветник

   
Свилен Трифонов: Павлин Стефанов няма моралното право да продължи да бъде общински съветник

След като ръководството на партият "Да България" в Плевен обяви, че сваля политическото си доверие от общинския съветник Павлин Стефанов и категорично заяви, че не толерира противозаконни деяния и поведение в разрез с добрите нрави, народният представител от "Продължаваме промяната – Демократична България“, Свилен Трифонов, коментира за Дарик радио:

“Искането за оставка на Павлин Стефанов е направено след като до нас достигна информацията, че същият е задържан след сигнал за битов инцидент, свързан с упражнено домашно насилие.

Доколкото имаме информация, Павлин Стефанов е подписал споразумение с прокуратурата, което по безспорен начин доказва, че той е извършил престъпление от общ характер. По наша информация, той се е споразумял с прокуратурата да получи наказание пробация.

В тази връзка считам, че той няма моралното право да продължи да осъществява функцията общински съветник, тъй като той е кандидат, излъчен от нашата партийна организация, подкрепен е от членската маса, от близките ни, и в тази връзка, след като сме оттеглили доверието от него, следва той да подаде оставка и да преустанови работата си като общински съветник.

„Тази длъжност е публична, изборна и в тази връзка всеки от кандидатите освен че трябва да спазва законите, трябва да притежава и богат набор от морални и нравствени качества, които да са вплетени в една съвкупност и да олицетворяват личността на тези, които заемат тази длъжност.

Партия „Да България“ винаги е била от основните политически сили, които са подкрепяли законите, свързани с домашното насилие и затова за нас е недопустимо наши представители да бъдат осъждани за подобни престъпления и да бъдат съветници в общински съвет, без значение в коя община.

Това е свързано с грубо нарушаване на нравствените правила и норми и не може подобно поведение да бъде толерирано по никакъв начин от наша страна“, каза още народният представител от "Продължаваме промяната – Демократична България“, Свилен Трифонов.

Искането за оставката на съветника е във връзка с инцидент, при който на 29-ти февруари, общинският съветник Павлин Стефанов е бил задържан от полицията в Плевен.

Общинското ръководство на ПП „Продължаваме Промяната“ Плевен  призовава общинския съветник Павлин Стефанов от политическа партия „Да, България“ да подаде оставка.

По повод инцидента от 29.02.2024 г., при който стоматологът П. Стефанов бе задържан от полицията, партията, която го излъчи - „Да, България“ - сне доверието си от него. Въпреки това, той все още е общински съветник.

Независимо, че ЗМСМА позволява Стефанов да остане общински съветник, считаме, че това е в разрез с всички морални принципи.

Общинският съветник следва да е пример за обществото и каквито и да е противоправни или неморални прояви са несъвместими с длъжността му.

ОТ ПП „Продължаваме Промяната” изразяваме своята категорична позиция против домашното насилие, липсата на какъвто и да е толеранс спрямо всякакъв вид насилие и противообществени прояви!

Призоваваме общинските съветници от ОС-Плевен, независимо от политическата им принадлежност, да изразят позиция на нетърпимост към присъствието на Павлин Стефанов в Общинския съвет!