Бизнес Реакция

Готвят промени в Закона за земеделските земи

   
Готвят промени в Закона за земеделските земи

Имоти от държавния поземлен фонд ще се отдават само чрез търг и то с предимство на местни стопани в чувствителните сектори - плодове, зеленчуци или животновъдство. Това предвиждат част от промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които тази вечер получиха единодушната подкрепа на парламентарната земеделска комисия.

Собствениците на земеделски земи обаче възразиха срещу някои от предвидените промени и предупредиха, че ще сезират ЕК за тях.

Философията на законовите промени е да се подкрепят местни производители и затова те ще бъдат с предимство при ползването на земи от държавния фонд. Докато в тази част на предложенията нямаше особени възражения, предложението доброволните споразумения за ползване на земеделската земя да влизат в сила, когато са подписани от 2/3 от ползвателите – взриви диалога. 

Според депутата от ПП-ДБ Свилен Трифонов:

"Големите земеделски производители, които доминират в голяма част от землищата, ще имат възможност да разпределят между себе си цялата качествена и обработваема земя, а на малките земеделски производители ще им бъдат предоставени неплодородни земи".

Според представителя на асоциацията на собствениците на земи Мирослав Каракашев ,обаче , фактът, че за останалата 1/3 от земите и ползвателите, които не са подписали споразумението, ще се изготвя служебно разпределение на масивите- е нарушение на Конституцията

"Частна собственост, която според Конституцията на Република България трябва да се пази и която е неприкосновена, в България се допуска тя да се разпределя как ще се ползва от административен орган".

Каракашев заплаши , че ако законът бъде приет в този вид , собствениците на земи ще сезират Брюксел

"На базата на това се ползват правни основания, на които се получават европейски субсидии"

Въпреки това депутати единодушно подкрепиха промените и законът ще влезе на първо четене в зала.