Анализи

Годината започва с 0,2% спад на нощувките, но със 17,4% ръст в приходите на хотелите

   
Годината започва с 0,2% спад на нощувките, но със 17,4% ръст в приходите на хотелите

Над 91 млн. лв. са похарчили българи и чужденци за месец.

2024 година е започнала със спад на нощувките в сравнение с година по-рано, но заради повишените цени на хотелите приходите им продължават да се увеличават, сочат данни на НСИ, публикувани в понеделник.

За първия месец на годината българските и чуждестранните гости на хотелите са платили 91,091 млн. лв. само за нощувки, като на чуждите граждани се падат по-малко от половината от тези пари - 40,151 млн. лв. Приходите са със 17,4% повече от януари 2023 г.

Спадът на нощувките през януари спрямо година по-рано е доста малък - само с 0,2%, но намаление се случва за първи път от 2021 г. насам. Тогава зимните курорти у нас се опитваха за първи път да организират почивки в условията на пандемия и гостите на хотелите бяха наполовина по-малко, отколкото през януари 2020 г. Според данните на НСИ средната заетост в хотелите през януари също е намаляла леко в сравнение с година по-рано и е била 26,2%. Това обаче не се отнася за хотелите с 4 и 5 звезди, където средната заетост е значително по-висока - 38,6%. Данните показват още, че намалението на нощувките е равномерно разпределено из страната и не се дължи толкова на слаб интерес към зимните курорти, а по-скоро на това, че през този период има много хотели, които не работят.