Новини

Ротацията в напрегната фаза: ГЕРБ иска най-важните министерства

   
Ротацията в напрегната фаза: ГЕРБ иска най-важните министерства

На петия ден след започването им, преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за нов ротационен кабинет стигнаха критична фаза с обсъждането на конкретните претенции за министерски постове и ролята на ДПС в управлението. Преговарящите екипи все така не дават официална информация.

Неофициално обаче се говори, че освен премиер (Мария Габриел), ГЕРБ иска да получи общо 6 министерски поста - на външните работи, на енергетиката, на отбраната, на земеделието, на околната среда и на иновациите.

На практика партията на Бойко Борисов иска да има контрол върху най-важните стратегически ресори – енергетика, околна среда и иновации, които и като политики, и като финансови ресурси, са приоритет за ЕС. Заради войната в Украйна и предизвикателствата пред сигурността и въоръжаването, със същия висок статут е отбраната. Земеделието, където се преплитат сериозни пари и интереси, години наред беше под контрола на ДПС, дори при правителствата на Бойко Борисов, но следващите правителства се опитаха да променят това. Сега ГЕРБ/ДПС искат да си възстановят властта. С тази цел те мобилизираха и клиантелата си в сектора – главно зърнопроизвотиели, но други фермери, които през изтеклите 9 месеца редовно организираха протести и блокади срещу кабинета "Денков".

Кои са възможните номинации на ГЕРБ

ГЕРБ предлага сегашният министър на отбраната Тодор Тагарев да бъде отстранен и мястото му да заеме депутата от партията и шеф на ресорната парламентарна комисия Христо Гаджев.

За енергиен министър се спрягат имената на Жечо Станков и на Теменужка Петкова. Сред обсъжданите в партията за министър на околната среда е това на бившия министър в кабинета "Борисов 2" Ивелина Василева, която в края на февруари тази година влезе в управлението на ВиК холдинга. Хората на Борисов лансират като възможен техен кандидат за министър земеделието настоящия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов.

ГЕРБ продължава да настоява Мария Габриел да съвместява поста на премиер и на министър на външните работи.

От ПП-ДБ обаче са твърдо против смяната на сегашния министър на отбраната Тодор Тагарев, както и на този на енергетиката – Румен Радев. Формацията на Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов продължава да настоява настоящият премиер в оставка Николай Денков от ПП да има и международен ресор. Затова се обсъжда вариант да се създаде министерство на европейските въпроси или той да стане вицепремиер с такъв ресор.

Нито едно от обсъжданите имена не е окончателно. Изглежда ясно, че съпредседателят на ПП Асен Василев ще остане министър на финансите, въпреки честите атаки на ГЕРБ срещу него преди началото на преговорите.

По неофициална информация все още има неизчистени принципни въпроси. От ГЕРБ продължават да настояват ДПС да има подсигурено влияние при смяната на част от регулаторите. ГЕРБ иска да гарантира това чрез механизъм - в регулатори, които се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3, да се търси подкрепа само от "политически формации с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности". Подобно определение съвпада с начина, по който се самоопределя ДПС и същевременно на практика изключва останалите партии в парламента.

ПП-ДБ обаче продължават да не са съгласни с това ролята на ДПС за регулаторите да бъде гарантирана.

Въпреки тези различия, документът за управлението на страната вече е готов. Той обаче все още няма име.

ГЕРБ и ПП-ДБ имаха идея да постигнат съгласие около управлението и министерските постове преди връчването на мандата на ГЕРБ, за да може Мария Габриел веднага да го върне като изпълнен. До днес това изглеждаше малко вероятно, защото президентът беше насрочил връчването на мандата за утре в 17:00 часа. Той отложи процедурата заради кончината на Патриарх Неофит.